Германското индустриално производство изненада приятно през юли

Германското индустриално производство нараства с повече от очакваното през юли – сигнал, че първата по големина икономика в Европа ще се съживи през третото тримесечие, предава Bloomberg.

Производството расте с 1,6% на месечна сезонно изгладена база. За сравнение – през юни прирастът бе с ревизираните 0,4%, сочат последните данни на Министерството на икономиката.

Икономистите, анкетирани от информационната агенция, прогнозираха медианно покачване от 0,4 на сто. На годишна сезонно изгладена база индустриалното производство расте с 2,5%.

„На фона на голямата несигурност германската индустрия е в добро състояние“, коментира икономистът в BNP ParibasЕвелин Херман. „С покачването на фабричните поръчки през юли мисля, че рисковете изчезват.“

Вчера статистиката показа, че фабричните поръчки в Германия нарастват с 4,6% през юли – най-силният темп за последната една година.

Днешните данни показват, че през юли индустриалното производство получава подкрепа от търсенето на стоки с инвестиционно предназначение, което се покачва с 5 на сто, и от строителството, което допринася с ръст от 1,7%.

Производството на стоки за междинно потребление се повишава с 0,8%, а на стоки за крайно потребление – с 0,1%. Производството на горива намалява с 3,7%.

Геополитическите вълнения могат да се окажат едно от препятствията за германската икономика. Европейският съюз подготвя нови санкции срещу Русия, а наскоро Bundesbankпредупреди, че геополитическото напрежение може да попречи на страната да се завърне към растежа през втората половина на годината. През юни централната банка прогнозира ръст от 1,9% за тази година и 2 на сто за 2015 г.

През второто тримесечие първата по сила икономика на Стария континент се сви с 0,2% спрямо първите три месеца на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *