Глобалният дългов пазар достигна 100 трлн. долара

Глобалният дългов пазар е достигнал равнище от 100 трлн. долара през миналата година, показаха последните данни на базираната в Базел Банка за международни разплащания(БМР). Тревожните данни подчертават все по-значителния спад в трансграничното кредитиране от началото на финансовата криза, пише CNBC.

БМР, известна като Централната банка на централните банки, представи най-новите си статистически данни от средата на 2013 г. в неделя. Според доклада глобалното емитиране на дълг е достигнало 100 трлн. долара спрямо равнището от 70 трлн. долара в средата на 2007 г.

От БМР отбелязаха, че от началото на финансовата криза през 2008 г. не е имало промяна нито в начина на заемане на средства на дълговите пазари, нито при банковото кредитиране. Според старши брокера в Mint Partners Бил Блейн размерите на световните дългови пазари ще останат един много съществен фактор в бъдеще. Той прогнозира, че обемът им ще продължи да се увеличава с оглед на търсенето.

„Новите правила гарантират, че финансовият сектор ще остане стабилен. Правителствата обаче ще поддържат тенденцията [на разширяване на дълговете] въпреки свиването на разходите“, посочи експертът.

„Това е главоболие за политиците“, заяви от своя страна Кит Джъкес, ръководител на глобално звено за валутни стратегии в Societe Generale. „Банките все повече залагат на бизнеса в родните си страни – ход, който не е от полза за растежа и отразява инвеститорската и банковата предпазливост в резултат на Голямата рецесия и Европейската периферна криза“, допълни той.

Джъкес добави, че намаляването на задлъжнялостта в своя окончателен етап ще доведе до „реглобализация“, вместо до по-дълбока „балканизация“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *