Гръцката NBG обяви, че ще е „лудост“ правителството да не постигне сделка с кредиторите

Председателят на частната банкова група Национална банка на Гърция (NBG) Лука Кацели призова правителството на страната да постигне сделка с кредиторите по време на извънредната среща на лидерите на Еврозоната утре. Кацели обяви пред Би Би Си, че би било „лудост“, ако няма сделка.

Според Кацели банките в Гърция не са директно застрашени да останат без пари поне на този етап. Тя обаче посочва, че ситуацията е сериозна и може да стане критична, ако не бъде постигнато споразумение.

Изказването й идва докато премиерът Алексис Ципрас представя новото предложение на Гърция в конферентен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд и президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. За момента няма информация каква е била реакцията им и какви са промените в предложението.

NBG си навлече критики от правителството, след като неколкократно призоваваше да се направи компромис в името на сделка. Сега Кацели има малко по-различна позиция, като заявява, че „липсата на лидерство“ от страна на Европейския съюз значително е попречила на преговорите. Тя подкрепи и позицията на кабинета, че не трябва да има сделка, която би увеличила бедността и неравенството в Гърция.

Кацели допълва, че не очаква да се стигне дори до опити да се накара страната да напусне единната европейска валута. Според нея това ще има много по-голям и сериозен ефект върху Еврозоната и напрежението спекулативно ще бъде пренесено върху следващата слаба икономика в нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *