Губим конкурентоспособност заради скандалите

По международна конкурентоспособност България се нарежда на 41-во място сред 55 държави през 2007 г., сочи класация на International Institute for Management Development. Губим конкурентоспособност заради корупционните скандали в институциите, считат от ЦИД

По международна конкурентоспособност България се нарежда на 41-во място сред 55 държави през 2007 година. Страната ни е включена за втори път в годишната класация на конкурентоспособността на икономиките – Годишникът на световната конкурентоспособност 2007 на базиранания в Швейцария International Institute for Management Development.

С 41-то си място България се нарежда пред страни като Италия, Румъния, Украйна, Турция, Полша и Хърватия, съобщи днес Константин Пашев, главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от Дарик радио.

Класацията оценява международната конкурентност на България по това как работят икономиката, правителството, бизнесът и с каква инфраструктура разполага сраната.

Тази година България има най-висок резултат в областта на ефективността на икономиката – 31-во място. Ефективността на бизнеса е оценена на 54-то място. По отношение на инфраструктурата държавата заема 41-во място, а правителствената ефективност е оценена на 38-мо място.

Подробно класацията ще бъде представена след 0.01 часа на 10 май поради международното ембарго за огласяване.

Загубите на конкурентоспособността на страната ни заради корупция са много по-големи от фискалните. Това заяви от своя страна заместник-директорът на Центъра за развитие на демокрацията Руслан Стефанов по време на брифинга, на който бяха представени резултатите от класацията, предаде агенция „Фокус“. Стефанов направи този коментар във връзка със скандала в българските институции.

Експертът допълни, че страната ни има около един милиард лева фискални загуби заради корупция.

По думите му много по-голям проблем е изборът на неподходящи фирми в различни търгове – т.е. не най-конкурентоспособните участници.

Руслан Стефанов определи скандала между министър Румен Овчаров и директора на НСлС Ангел Александров като „много тревожен“. Освен това корупционните скандали в българските институции са много лош сигнал към чуждите инвеститори, смята Стефанов. Можем да погледнем на държавата като на една фирма – фирма в която има жесток конфликт между член на управителния й съвет и председателя на контролния й съвет. Кой би искал да инвестира в такава фирма, попита той и отговори: „Никой“. Отнесено това към България е много тревожно, заяви Стефанов, цитиран от БГНЕС.

Заместник-директорът на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов определи скандала между министър Румен Овчаров и директора на НСлС Ангел Александров като „много тревожен“, предаде репортер на БГНЕС.

Стефанов подчерта, че окончателното приключване по случая с „Топлофикация“ ще бъде водоразделът, след който България трябва да реши всички съмнителни случаи за корупция по високите етажи на властта. Оттук нататък, заяви той, управляващите трябва да знаят, че няма да могат да злоупотребяват с властта. Той напомни изказването преди време на Джон Байърли, посланик на САЩ в страната ни, че обществото, европейските ни и американските ни партньори очакват наказани. Байърли тогава сподели факти от родината си, когато за не спазване на законността дори сенатори са в затвора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *