Губи ли златото блясъка си

След като достигна пика от 1921,15 долара за унция през септември 2011 г., цената на златото падна до 1180,50 долара през юни – най-ниското ниво от 2010 г. Снимка: Getty Images News

Златните мечти на Акуеси Боахене свършват по-добре от тези на мнозина в Дункуа-он-Офин в Гана, чиито реки са богати на ценния метал. Той поне все още има живота си, пише Bloomberg.

Заедно с партньора си Боахене, който работи като техник в местен сателитен оператор, преди две години инвестира 10 000 долара за наем на земя и създава своя собствена мина в града в Западна Африка, който по онова време процъфтява на фона на един от най-дългите периоди на разцвет на пазара на злато от най-малко 90 години насам. През май, когато цените се сринаха, фирмата му става поредната жертва на загубата на доверието в ценния метал. Боахене затваря краткотрайния си печеливш бизнес и уволнява своите 15 работници.

След разцвета местната общност сега е изправена пред рязък обрат, изразяващ се в безработица и необичаен ръст на престъпността. Новината, която разтърси града с 33 000 жители тази седмица: двама безработни миньори били застреляни при опит за грабеж.

Бързият спад на цената на златото, включително през два дни през април, когато то отчете най-голямото си понижение от 1980 г. насам, опустоши надеждите и поминъка на много хора по целия свят – от 1 млн. миньори в Гана до хиляди мениджъри и геолози във фирми за проучвания във Ванкувър. Без работа останаха и редица одитори, банкери и анализатори във финансовите столици Торонто и Лондон. Инвеститорите, които направиха големи залози и загубиха, се преориентират към други активи.

След като достигна пика от 1921,15 долара за унция през септември 2011 г., цената на златото падна до 1180,50 долара през юни – най-ниското ниво от 2010 г., преди да се възстанови до 1321,67 долара преди дни. Анализаторите от ABN Amro Group NV смятат това за кратка пауза в низходящата тенденция и прогнозират, че средната цена на златото догодина ще е 1000 долара, а през 2014 г. – 840 долара. Като причина за прогнозите си те посочват по-силната икономика на САЩ, която ще направи ценния метал по-непривлекателна опция за инвеститорите.

Спадът е причина за тревоги както за обикновените, така и за по-изтънчените инвеститори.

Джон Полсън, хедж фонд мениджър от Ню Йорк, който изкара 15 млрд. долара, след като заложи против американския жилищен пазар през 2007 г., каза пред инвеститори през февруари 2012 г., че златото ще е следващият му триумф. От началото на тази година златният му фонд е загубил 59%. University of Texas Investment Management Co., сред чиито съветници е хедж фонд мениджърът от Далас Кайл Бас, известен също и като един от най-големите печеливши от жилищния пазар, има злато, което в миналото се оценяваше на 1,5 млрд. долара, а сега струва с 400 млн. долара по-малко.

Златото удари и централните банки, които се опитваха да диверсифицират активите си за сметка на американския долар. След като покойният президент на Венецуела Уго Чавес натрупа резерви от метала, което вече представлява близо 70% от чуждестранните резерви на страната, спадът тази година сви тези резерви до най-ниското им равнище от 2004 г. Липсата на долари за внос създаде недостиг на стоки от първа необходимост като тоалетна хартия и ориз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *