Гърция ще изпълни всички поети ангажименти към „Тройката“, обеща Самарас пред Меркел

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви в Берлин пред германския канцлер Ангела Меркел, че неговата страна ще изпълни всички поети ангажименти към международните кредитори от мисията на „Тройката“.

Ние ще продължим усилията за реформи, като вече виждам „светлина в края на тунела“, посочи гръцкият премиер. Той изрази оптимизъм относно скорошно постигане на окончателно споразумение с международните кредитори на страната, въпреки че по-рано през седмицата „Тройката“ преустанови за втори път от септември насам своята мисия в Атина.

Самарас подчерта, че той не вижда опасността от финансова „дупка“ в настоящата спасителна програма за Гърция и посочи, че от Атина не се иска да предприеме допълнителни мерки на строги икономии извън вече договорените.

Самарас посочи, че решение за евентуално допълнително облекчение на гръцкия дълг може да бъде взето, само след като станат ясни данните за бюджетния излишък на страната за настоящата година, а това ще стане факт през април 2014-а година.

Канцлерът на Германия Ангел Меркел от своя страна каза, че Гърция е необходимо да осъществи реформите, които вече бяха договорени, за да получи поредния транш от втората спасителна финансова програма на ЕС и МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *