Двама варненци шашнаха полицаите от Сен Тропе

Двама българи – Светльо Славов и Петър Петров от Варна (на 31 и 32 години), – са задържани на 23 юни на местопрестъплението, докато монтирали миниатюрен електронен модул на банкомат на шикозната ул. „Виктор Юго“ в Лион, пише френският вестник „Прогре“, цитиран от БТА.
Модулът съдържа памет, батерия не по-голяма от нокът и миниатюрна камера с размер на грахово зърно. Полицията попада за първи път на подобен вид устройство. Досега бандитите използваха отделни елементи като фалшиви клавиатури или т.нар. „примка“, поставена в четеца на банкомата. В случая всичко се съдържа в устройство с размер на кибритена кутийка.
Българите, които са в авангарда в областта на информатиката, първи инсталираха подобна система около бензинова колонка в Дардийи още преди десет години и не престанаха да правят нововъведения, пише френският вестник. Днес тези хора, които действат в мрежа, идват със своето устройство и го поставят за няколко дни на даден банкомат, който не изпускат от поглед, за да не бъдат изиграни от конкуренцията, описва процедурата изданието.
Едновременно се регистрират данните от магнитните ленти и ПИН-кодовете на картите, след което бързо се изпращат данните – чрез имейл или USB устройство. Дадена карта може да се копира още същата вечер, за да се използва в други държави.
Предполага се, че мрежата, в която участват задържаните, е използвала тази технология в Париж в началото на годината. Фалшивите им карти са активирани в Испания и Македония.
Извънредно рядко се случва да хванеш такива престъпници на местопрестъплението, казва високопоставен служител на Съдебна полиция.
Двамата заловени са подведени под отговорност за „кражба, извършена от организирана банда“ и от вчера са в затвора. Единият твърди, че е съкратен счетоводител, а другия – шофьор на такси с огромни парични затруднения, допълва „Прогре“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *