ДДС за електронните книги отвори кутията на Пандора в ЕС

Решението на Съда на Европейския съюз от март за данъчното облагане на електронните книги във Франция и Люксембург принуждава Европейската комисия да предприеме действия за реформи в европейските правила за ДДС. Според Европейския съд дигиталните и печатните книги нямат нищо общо.

Книжните издания във Франция и Люксембург се радват на намалени нива на ДДС, съответно 5.5% и 3%. Но според магистратите, които се произнесоха на 4 март, решението на двете страни да облагат със ставката за печатни произведения и електронните книги противоречи на европейската директива за ДДС. Присъдата на Съда на ЕС бе посрещната враждебно от културните министри на Франция, Германия, Полша и Италия (не и на Люксембург), които писаха до Европейската комисия на 19 март с искане за преглед на регулациите за ДДС, така че да се уеднаквят данъчните ставки за всички книги, публикувани във всички формати.

Страните членки настояват за спешни действия

„Молим Европейската комисия да предложи без забавяне промяна в европейското законодателство, която да разреши намалени нива по ДДС за всички книги – печатни и дигитални“, пишат четиримата министри. Люксембург не подписа декларацията, въпреки че основните послания и позиции на страната по дигиталния единен пазар разкриват, че страната споделя същата гледна точка. „Не можем да се вглеждаме само в електронните книги, цялата система на ДДС трябва да бъде реформирана“, коментира експерт в Брюксел.

Европейската комисия вече обмисля широка реформа. Говорителката по данъчната политика Ванеса Мок казва, че „Европейската комисия възнамерява да разгледа въпроса като част от по-широка реформа в ДДС, която в момента се подготвя. Надяваме се да можем да дадем скоро повече подробности“.

Промени като тези в данъците, които са доста спорни, са сред най-трудно приложимите на европейско ниво, защото изискват единодушие сред 28-те страни членки.

Засега обаче решението на Европейския съд трябва да се спазва. На Парижкия панаир на книгата в края на март френският еврокомисар Пиер Московиси, който отговаря за икономиката и финансите, обяви, че ДДС за електронните книги във Франция ще трябва да се върне на нивото от 20 процента от следващата година.

Страните членки често изразяват публично загриженост за правилата относно намалените ставки по ДДС в Европа. Онлайн медии, електронни книги и дори центрове за езда във Франция се възползват от ниски ставки, обявени за незаконни от Европейския съд. Европейската директива за ДДС ясно очертава секторите, които могат да се възползват от намален ДДС – като водоразпределение, билети за културни и спортни събития, спа процедури и погребални услуги.

„Проблемът е, че всяка от страните членки има различни нужди и изисквания за ниски ставки по ДДС“, коментира експерт. Държавите искат да прилагат по-ниски нива в различни сектори – по време на последния преглед за ДДС от 2009 г. Гърция настояваше за данъчни облекчения за селскостопанска техника, а Белгия – за строителство на училища.

Прилагането на намалените ставки също варира сериозно в различните държави от общността. В България например единственият бизнес, който се възползва от намалено ДДС според европейското законодателство, са хотелите. Люксембург и Малта пък гарантират данъчни облекчения за нощните клубове.

Данъчен дъмпинг

Страните членки, повечето от които подкрепят реформа в европейската директива за ДДС, са на мнение, че правилата за прилагане на намалени ДДС ставки трябва да бъдат по-гъвкави в случаите, когато съревнованието между страните по отношение на данъците не съществува.

„Гледната точка на страните е, че намаляването на ДДС в някои сектори не се отразява върху вътрешния пазар“, коментира експерт пред ЮрАктив. „Това кара държавите да се чувстват прекалено ограничавани“, добавя той.

Тази оценка със сигурност важи за определени сектори, където данъчната конкуренция между страните не може да съществува – не е така лесно да се купуват фризьорски или почистващи услуги, от друга страна, за да се възползваш от по-ниския данък.

Но при дигиталните услуги по-трудно се доказва отсъствието на конкуренция. „Франция бе победена в собствената й игра за намаляване на ДДС за електронните книги, защото се надяваше да вземе част от пазарния дял на други страни членки, но Люксембург намали ДДС дори повече от французите“, отбелязва експерт. Точно по тази причина американският гигант в електронните книги „Амазон“ установи европейската си централа в Люксембург. От януари 2015 г. обаче ДДС вече се плаща в страната на покупката, а не на продавача.

В отговор на оплаквания от малки и средни предприятия Европейската комисия в момента проучва възможните отрицателни ефекти върху бизнеса. Новите правила обаче особено затрудняват малкия и средния бизнес, защото се отнасят както за големите компании, така и за самоиздаващите се писатели в електронен формат или пък за дребни занаятчии, които например изработват ръчни плетива и ги продават онлайн.

Преговорите за реформа на директивата за ДДС вероятно ще продължат дълго време, преди всички страни да бъдат удовлетворени, още повече като се има предвид, че всяка промяна в европейското данъчно законодателство се приема с пълно единодушие на 28-те страни от общността. Така че по всяка вероятност дигиталните публикации ще подлежат на нормални ставки по ДДС още дълги години.

У НАС

На няколко пъти без успех книгоиздателите организираха инициативи, в които настояваха да се намали ДДС за книгите по примера на Франция, Чехия, Великобритания, Полша, Австрия, но не успяха. Новата им идея е държавата да отделя повече пари за библиотеките, за поддържане на книжния им фонд. По изчисления на издатели от продажба на книги държавният бюджет получава годишно около 15 милиона лева, а отделя за около 9000 библиотеки 9 000 000 лв. В същото време кина, театри и др., които внасят по-малко в бюджета, са дотирани с милиони годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *