ДДС – 20%, съкращения – с 20%

Министрите днес приключиха работата си по пакета антикризисни мерки, като разрешиха някои от споровете си със социалните партньори – за ДДС и болничните. Решихме да не вдигаме ДДС, а да направим така, че всички лостове на държавата да бъдат включени, за да не се вземат пари от населението. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция след заседанието на Министерския съвет, в която участваха почти всички министри от кабинета, предаде БТА.
Равносметката от новите мерки е: около 1 млрд. лева трябва да бъдат орязани като разходи в администрацията. Очаква се до 500 млн. лв. повече да бъдат събрани от цигари, алкохол, горива, заяви министър-председателят. Затягането на коланите включва до20% съкращения във всички ведомства.

Говорим за 20% икономии от държавната администрация,не тълкувайте това като 20% съкращения, каза лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев. Синдикатите приветстваха решението.

Ще има министерства и агенции, които няма въобще да бъдат засегнати от рязане на разходи и такива, които ще бъдат засегнати повече от очакваното, каза Пламен Димитров, вицепрезидент на КНСБ.

Иво Прокопиев, председател на КРИБ, заяви, че става дума за оптимизации, защото има инерционно раздути служби. По думите му днешният ден праща силен сигнал към инвеститорите, че страната ни може да поддържа стабилност и да бъде най-привлекателно място за инвестиции.

Премиерът каза, че вчера е разговарял със сдружението на общините до късно. Трансферите към тях (с изключение на разходите за образование, социално подпомагане и грижи, отбрана и сигурност и одобрените средства за екологични обекти) ще бъдат орязани с 20 на сто за половин година.Ще бъде подготвен отделен пакет от мерки с цел намиране на начини общините да бъдат компенсирани.

НЗОК и тютюнопроизводителите вземат повече пари
Заради допълнителните съкращения бюджетът ще бъде актуализиран, като предложението ще се внесе още днес. Освен това обаче ще бъдат направени и допълнителни разходи, с които да бъдат изплатени премиите на тютюнопроизводителите, в размер на 116 млн. лв. Още пари ще се дадат на здравната каса – 220 млн. лв. Допълнителни 148 млн. лева ще отидат за социално подпомагане и 10 млн. лева за мерки по заетостта.
Предвижда се към резерва за структурни реформи да се включи резерв за допълнителни фискални мерки, заради неплатените пари на бизнеса и други приоритетни разходи. Основната част от тези разходи е предназначена за плащанията през „Българска банка за развитие” АД, както и за разплащане на задължения по международни договори, за финансиране на инфраструктурни обекти с национално значение, за тютюнопроизводителите, за субсидии за Национална компания ”Железопътна инфраструктура” и за дейности по социално подпомагане в изпълнение на договорените в рамките на НСТС мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *