Девет български фирми в Топ 500 на Източна Европа

Български фирми влязоха от раз в класация по приходи от продажби за Централна и Източна Европа

В тазгодишната класация на Делойт Топ 500 на компаниите в Централна и Източна Европа по приходи от продажби, място намериха общо 9 български фирми. Първа сред нашите представители, дори и с приходи от 2005 г., се нарежда ЛУКойл Нефтохим. Компанията заема 65-а позиция в общото класиране, като с продажби от 1.63 млрд. EUR изпреварва с 522 млн. EUR втория наш участник в класацията – Националната електрическа компания.

Три в едно

Петрол холдинг е третата българска компания в подредбата на Делойт и е сред 200-те най-големи компании в Централна и Източна Европа. Управляващото дружество е обявило продажби за 766 млн. EUR, като в тях влизат и тези на Петрол АД. Дъщерната публична компания на холдинга е четвъртата, намерила позиция в подредбата, и втората, собственост на Митко Събев и Денис Ершов. В същото време второ дъщерно дружество, този път на Петрол АД, Нафтекс Петрол, остава първа резерва от българските компании. С Нафтекс дружествата, собственост на Събев и Ершов, представени от Делойт, стават три.

Прогноза

Нарастващата значимост на Българската фондова борса бе обявена от Бернард Атлан, директор Корпоративни финанси в Делойт България, като един от фактите за увеличаващото се влияние на наши компании в региона. Атлан прогнозира, че значимостта ще нараства, подпомогната от престижа и възможността за набиране на допълнителен капитал през борсата. Петата и седмата български компании в Топ 100, БТК и Кремиковци, са стари членове на БФБ и се възползват отдавна от възможностите на фондовия ни пазар. Съвсем наскоро и шестият ни представител в подредбата – държавната Булгаргаз, обяви възможността да стане публично дружество. Държавната АЕЦ Козлодуй е предпоследната наша компания, която влиза в класацията с 378 млн. EUR. Метро Кеш&Кери България заема 459 място, с което става деветата сред българските фирми, представени от Делойт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *