Депутатите вероятно ще разгледат Закона за брокерите през септември

Снимка: Thinkstock/Guliver

Обсъждането на проекта на Закона за брокерите най-вероятно ще започне през септември тази година. Документът вече е разгледан и одобрен от политическите сили в предишния парламент, както и от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и от по-голямата част от браншовите организации. Това обясни председателят на Националното сдружение „Недвижими имоти“ Иван Велков пред в. „Сега“.

По думите му регламентирането на брокерската дейност е останало за след изборите, защото някои от текстовете в проекта са се нуждаели от доработка. Според Велков променената политическа обстановка сега забавя повторното разглеждане на проекта.

В момента държавата трябва да се справя с много по-сериозни и належащи проблеми и от бранша не си позволяват да настояват регламентирането на дейността им да бъде в приоритетите на управляващите, каза още Велков. Според него обаче надеждите са още през септември законопроектът да влезе за обсъждане на експертно ниво в парламентарните комисии.

Основната идея на новия закон била ясно да се идентифицират брокерите на недвижимо имущество, дейността им да е максимално прозрачна и да се повиши отговорността на агентите, така че потребителите да са защитени от имотни измами.

Правото на практикуване ще имат само брокери, вписани в Националния регистър, които работят в офис и притежават нужния образователен ценз. Те ще могат да предлагат имоти само след като са сключили писмени договори със собствениците им. Освен това брокерите ще са длъжни да имат застраховка „Професионална отговорност“ за евентуално причинени щети на клиентите.

При провинение те ще подлежат на дисциплинарни наказания – забележка, имуществена санкция от 500 до 5000 лв. и лишаване от право за практикуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *