Депутати гласуваха за отнемане на част от заплатата при конфликт на интереси

53-ма заемащи публични длъжности, от които 48 депутати, не са подали декларациите си по Закона за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси. Срокът за това изтече във вторник, парламентът го удължи до месец, приемайки окончателно поправките в закона. Така резултатът от проверката се отлага най-рано за края на май. Сред неподалите към момента декларациите си са лидерите на ДПС, „Атака” и РЗС Ахмед Доган, Волен Сидеров и Яне Янев.
На лицата, заемащи публични длъжности, ще се отнема само част от заплатата, ако укрият конфликт на интереси. Те ще останат без средствата, получени от действието, довело до конфликт на интереси. Компромисен текст, предложен от Четин Казак от ДПС: Ако е участвал в много процедури, и само в две от тях се е оказал в конфликт на интереси, трябва онази част от възнаграждението, която съответства на тези две процедури да се отнеме като неправомерна.
Въпреки възражението на жълтите се прие постоянна комисия да прави проверката за подадените декларации за конфликт на интереси. Сега съществува подкомисия за тази цел. Олимпи Кътев от НДСВ, заяви, че с поправките се блокира работата на закона, защото в края на мандата такава подкомисия нямало да бъде създадена и заради новите срокове „висшият ешелон за управление на България няма да бъде контролиран по този закон”.
Татяна Дончева от левицата, която ръководи работната група по промените в закона, настоя възнаграждението да не се отнема, тъй като то се полага за свършената работа. По думите й предвидени били достатъчно санкции за нарушителите.
Лицата, заемащи публични длъжности, ще трябва да декларират всички договори, по които са страна, а не само консултантските, както предлагаше работната група. Самата Дончева поиска залата да се съобрази с една от препоръките на генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей по този закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *