Дефицитът на САЩ нараства до $ 1,3 трилиона

Американският бюджетен дефицит достигна 1,3 трилиона долара за сегашната финансова година през юли, според официални данни, които ще подхранят опозицията на амбициозните планове на президента Барак Обама за здравната реформа и за климатичните промени, предаде АФП.
Дефицитът за първите 10 месеца на фискалната 2009 г., която започна на 1 октомври е с почти 880 милиарда по-голям от регистрирания година по-рано, съобщи бюджетната служба на Конгреса на САЩ. Разходите са нараснали с близо 530 милиарда долара, или 21 %, а приходите бележат спад с над 350 милиарда, или 17 %, в сравнение с показателите от същия период на 2008 г.. Новите данни вероятно ще подкладат опозицията срещу плановете на президента Обама да реформира здравната система на страната и да приеме законодателство за борба с промените в климата.

Републиканците заявиха, че близо 800-милиардния пакет за стимулиране на Обама и демократите, прокаран по-рано тази година само увеличава дефицита и не дава резултат във възстановени работни места. Президентът заяви, че Америка може би е свидетел на началото на края на икономическия си кошмар и предприе унищожителна атака срещу републиканските си критици.

„Рецесията се създаваше с години, тя не започна миналия месец. Тази банкова криза не стана по мое време. Нека да не изкривяваме историята“, изтъкна той в пламенна партийна реч, реминисценция за предизборната му реторика от 2008 г. Президентът заяви, че огромният му спасителен план на стойност 787 милиарда долара и други извънредни мерки са спрели свободното падане на икономиката и са довели до спад в ръста на безработицата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *