Добри новини за българската търговия

През периода януари – септември 2013 г. от България са изнесени стоки общо на стойност 32.5 млрд. лв. и спрямо съответния период на предходната година износът се увеличава със 7.8%.

В същото време вносът е нараснал само с 1.1%, което е довело до спад на външнотърговския дефицит с 921.7 млн. лв., до 5 004.2 млн. лв.

Само за септември 2013 г. общият износ възлиза на 3.8 млрд. лв. и се увеличава с 6.7% спрямо същия месец на предходната година. Тук вече се забелязва и излизането на вътрешния пазар от стагнацията, като вносът за месеца нараства на годишна база с 12.8%, до 4.6 млрд. лв.

За първите 9 месеца на годината износът на България за трети страни се увеличава с 5.6% спрямо съответния период на 2012 г. и е в размер на 12.9 млрд. лв.

Основни търговски партньори на страната извън Европейския съюз са Турция, Китай, Руската федерация, Гибралтар, Украйна и Сърбия, които формират 51.5% от износа за трети страни.

През септември износът за трети страни намалява с 6.9% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.3 млрд. лева. Тук все по-ясно се вижда тенденцията на преориентиране на българските компании обратно към европейския пазар. Тя поражда и сериозни рискове, тъй като възможността от повторна рецесия в еврозоната въобще не е за пренебрегване.

Вносът на България от трети страни за първите девет месеца на 2013 г. намалява с 0.9% спрямо съответния период на предходната година и е на стойност 15.3 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна.

За септември 2013 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 5.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер 1.8 млрд. лева.

При износа на България за трети страни през първите девет месеца на 2013 г. в сравнение със същия период на предходната година най-голям ръст е отбелязан в секторите „Храни и живи животни” (70.6%) и „Машини, оборудване и превозни средства” (24.3%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)” (9.2%).

Данните показват нарастването на тежестта на продуктите с по-висока добавена стойност в общия експортен микс на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *