Дойде времето и на умните инвеститори

Инвестиционният свят рядко е бил толкова объркан. Инфлация или дефлация? Пазар на биковете или пазар на мечките? Всички коментатори имат твърди аргументи за своята теза и известни анализатори застават зад всяка една от тези две страни на възможните прогнози, пише MoneyWeek.
Какво означава това за инвеститорите? В интерес на истината никой не знае какъв ще бъде пазарът след 12 или след 24 месеца. Това обаче не означава, че той не предлага възможности.
Пасивните инвестиции на общия пазар в момента са рисковани. Никой не е сигурен накъде върви пазарът. Най-доброто решение за инвеститорите днес е да се насочат към отделни, привлекателни възможности. Този подход работи много по-добре в днешната ситуация, отколкото в миналото. Докато парите бяха леснодостъпни, хеджфондовете и другите големи играчи можеха да използват огромен ливъридж и да се включат във всяка инвестиционна възможност, която забелязваха, с което елиминираха всички шансове за индивидуалните инвеститори.
Сега обаче, когато „лесните пари“ изчезнаха, цената на риска значително се увеличи. Това означава, че онези инвеститори, които са готови да поемат известен риск, могат да постигнат добра възвръщаемост без да използват големи кредити.
Рецесията предлага много инвестиционни възможности
MoneyWeek предлага на индивидуалните инвеститори идеята да използват стратегия, която използват и самите хеджфондове. Сега, след като много от тях се оттеглиха от пазара, тази стратегия работи дори още по-добре. Например доходността отрисков арбитраж е от порядъка на 10% – нива, които последно бяха отчетени през 2002 г.
Също така има възможности и при активите в затруднено положение и при корпоративните преструктурирания.
За пример се дава фалиралата GM. В момента тя е последната компания, за която мислят повечето инвеститори. Въпреки това ако приемем, че преструктурирането й бъде успешно, тя ще стане отново печелившо дружество, а историята показва, че такива инвестиции може да донесат огромни печалби, ако инвеститорите се включат навреме.
Наред с това си струва да се обмисли и възможността за инвестиции в банкови облигации и преференциални акции. В някои случаи те може да донесат до 20% на година.
Това са само част от наличните възможности на пазара, от които за в бъдеще ще има още повече, тъй като той ще остане волатилен в обозрим период от време.
Инвеститорите надценяват ролята на възстановяването
Най-лошото от рецесията може и да е преминало. Въпреки това инвеститорите в момента надценяват силата на възстановяването. Причината за това е, че дисбалансите в системата са се трупали с години и за изглаждането им съответно ще са нужни много повече от 12 месеца, пише изданието.
Наред с това икономиката няма вече да бъде „заредена“ от евтини кредити, така че може да се очакват няколко години на слаб или нулев ръст, докато потребителите, компаниите и публичният сектор закрепят балансите си и изплатят дълговете, изтеглени през годините.
Цените на имотите също ще падат още. Пазарите никога не падат до нивото на своята справедлива стойност, а много под нея. Ако може да се съди от историята, спадът на пазара на имоти може да продължи до 2011 или 2012 г. Това обаче също ще предостави възможности за мнозина.
Според изданието все още обаче не е време да се влиза в инвестиции на пазара на имоти. Ако централните банки наистина започнат да се притесняват от инфлация, то повишенията в лихвените нива ще окажат още по-голям натиск върху сектора.
Подобрени възможности
Рецесията оказва огромен натиск върху страните от еврозоната. Безработицата в Испания се повиши повече от двойно за една година. Съотношението на дълга на публичния сектор спрямо БВП на Италия се приближава до 125% за другата година от 107% сега. Португалия, Гърция и Ирландия също изглеждат уязвими.
Голямо притеснение в момента представлява и Източна Европа. Там ефектът от рецесията се утежнява от кредитите, които са отпуснати в чужда валута. БВП на Латвия се свива с 18% годишно, а страни като Естония и България също са в затруднено положение.
Наред с това тези страни имат огромни дългове към чуждестранни банки. Всеки сериозен проблем в тези държави ще засегне както еврото, така и пазарите в региона, тъй като инвеститорите се притесняват за това откъде ще дойдат парите за спасяването на изпадналите в беда. Това обаче отново може да създаде възможности за други – например в по-стабилните икономики като Франция и Германия.
Често е по-подходящо да се инвестира на волатилни пазари, отколкото във връхната точка на бичи пазар. В моменти като този е значително по-лесно да се правят пари, просто защото на пазара има по-малко инвеститори и по-малко пари, които преследват увеличения брой възможности, пише изданието.

*Статията е с аналитичен характер и не представлява предложение за покупко-продажба на ценни книжа

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *