Доларът остава близо до дъното

Източник: Thinkstock/ Guliver

Доларът остава и днес до няколко седмичните дъна след оттеглянето на Лoурънс Самърс от надпреварата за председател на Федералния резерв, която намали очакванията за по-бързо ограничаване на монетарните стимули на централната банка. Решението на бившия министър-председател, който се приема от инвеститорите за ястреб, остави сегашния вицепрезидент на ФЕД Джанет Йелен като основен фаворит за поста. Според дилърите ФЕД вероятно ще продължи бавно и предпазливо подхода на редуциране на стимулите ако Йелен смени сегашния председател Бен Бернанке.

Доларът е под натиск след последните разочароващи данни, които провокираха пазарите да очакват от ФЕД да намали сегашните месечни покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара със само 10 милиарда долара. Все пак ФЕД е на път да направи първата, макар и малка, стъпка по редуциране в края на двудневното си заседание, което започва днес и инвеститорите ще наблюдават изказванията по отношение на бъдещите действия. Така този път освен размера на намаленията значение ще имат и прогнозите на ФЕД за лихвите през 2016, които ще дадат представа на пазарите за скоростта на бъдещите повишения на лихвите. Анализаторите отбелязват, че очакванията за повишение на лихвите са ключов елемент, тъй като въздействат на краткосрочните нива на доходност на държавните облигации и от тук имат влияние върху привлекателността по доходността на долара. По-бърза скорост на повишенията ще направи долара по-привлекателен, тъй като повечето други централни банки, като например Европейската и Японската централна банка, се счита, че въобще не са близо до затягане на монетарните условия.

Евро/долар се търгува на 1.3330, почти без промяна за деня след растежа в понеделник до 1.3385. Долар/йена се разменя за 99.24 след спад вчера до 98.45. Според дилъри на 98.40 има доста добра подкрепа под която трудно може да се очаква рязко пропадане. Британският паунд е силен и близо до 8-месечния връх от вчера като получава подкрепа от серията солидни икономически данни от острова през последните седмици. Днес котировките са 1.59 след скок вчера до 1.5963, което е най-висока стойност след януари.

Златото се търгува около 5-седмични дъна

Златото се търгува точно над 5-седмичното дъно, а дилърите изчакват насока кога Федералния резерв ще започне намалението на огромните си икономически стимули. Металът се обезцени с над 20% през тази година докато възстановяването на американската икономика намаляваше привлекателността му като предлагащ сигурност и се увеличаваха опасенията, че ФЕД ще намали покупките на облигации, които имат положителен ефект върху суровините.

Днес ФЕД започва редовно двудневно заседание за което очакванията са да завърши с начало на намалението на стимулите, които в момента са покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара на месец. Прогнозите за първата редукция са, че ще е в размер на 10 милиарда долара, което е по-малко отколкото бяха по-ранните прогнози. Ако ФЕД не започне намалението, то цената на златото лесно може да достигне до края на годината нива между 1400 и 1500 долара за тройунция.

Днес спот цената е на 1313 долара за тройунция след спад вчера до 5-седмично дъно от 1303.85 долара за тройунция. Техническите сигнали са неутрални засега като силна подкрепа има на 1307 долара. Прогнозите са по-скоро да бъде пробито това ниво и цената да пропадне в посока на 1227 долара ако е налице по-голямо движение.

Последното намаление на геополитическото напрежение около Сирия имаше негативен ефект върху златото, което се приема за сигурен инструмент във времена на несигурност. Новината обаче, че бившия министър на финансите Лоурънс Самърс се е оттеглил от надпреварата за следващ председател на ФЕД даде сила на златото. Сега пазарите очакват продължение на политиката на поощрения на Бен Бернанке. Дилърите залагат, че след като Самърс е вън от играта политиката на монетарни поощрения ще се запази по-дълго под ръководството на сегашния вицепрезидент на ФЕД Джанет Йелен, която е считана вече за основен кандидат за поста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *