Дори и румънците събраха смелост: учители и студенти излизат на протести цял месец

Букурещ, Румъния /КРОСС/ Учители и студенти в Румъния ще започнат от понеделник протести, разочаровани от липсата на социален диалог и средства в сферата на образованието, съобщава „Ромпресс”.

От днес до 26 март ще продължат студентските протести, организирани от Националния съюз на студентите в Румъния (UNSR), пред Министерството на образованието, науката, младежта и спорта.
Основните оплаквания на студентите са свързани с липсата на прозрачност при взимането на решения от страна на Министерството на образованието, особено по отношение на темите, които ги засягат.
Те са недоволни и от факта, че не са били включени в консултациите при изработването на новия закон за образованието.
Друг проблем е свързан с безвъзмездните средства, чийто брой е намален в някои университети, включително и в Политехническия университет в Букурещ, в резултат на което е последвало свиване на фондовете за стипендии.

До 2 април на територията на страната демонстрации и предупредителни стачки ще проведат и учителите. Те са организирани от Федерацията на синдикатите в образованието.
В периода12-30 април протестите ще продължат пред сградите на Правителството и Министерството на образованието, науката, младежта и спорта.
Също така, между 1-15 май ще се проведе протестен митинг в Букурещ, а за периода 15-31 май е предвидена стачка в национален мащаб.
Учителите припомнят, че в края на 2009 г. са съкратени 17 000 работни места в сектора на висшето образование, а от 1-ви януари 2010 г. заплатите са намалени с 15%.
Синдикалисти недоволстват от липсата на пари за изплащане на заплатите през март и перспективата за по-нататъшно съкращаване на още 15 000 работни места тази година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *