Доходите на британците надминаха тези в САЩ

Доходите на средностатистическия британец за първи път от ХІХ век насам надминаха доходите на средностатистическия гражданин на САЩ, заявиха икономисти.

Според информация на компанията „Oxford Economics“ брутният вътрешен продукт на Великобритания на глава от населението е 23 500 паунда или 47 000 долара, което е с 250 долара над същия показател за САЩ.

Анализатори обаче отбелязват, че покупателната способност на американците все пак си остава по-висока заради по-ниските цени на стоките и услугите в САЩ. В коментара си за резултатите от изследването директорът на „Oxford Economics“ отбелязва значителните промени, които станаха през последните 15 години в британската икономика и ролята на страната в световната икономика.

„Вече не сме в европейската периферия“, заяви Ейдриън Купър. Според него увеличаването на британския БВП на глава от населението отразява тенденцията към устойчив икономически растеж и стабилизирането на паунда.

„От 2001 г. насам Великобритания бързо догонваше стандарта на живот в САЩ, така че настоящият растеж е устойчива тенденция, а не резултат от краткосрочни икономически промени“, добавя икономистът. БВП на средностатистическия британец е над съответния показател и за гражданите на Германия и Франция, където той е 43 330 долара и 43 400 долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *