Доц. В. Христов: Гърците да платят загубите от протестите с евросубсидии

Гръцкото земеделие е едно от най-древните в Европа, има 700 хиляди фермери. Но в същото време то е доста интензивно и на декар те произвеждат два пъти повече селскостопанска продукция от нас – българите. То е добре съоръжено с техника, но в същото време е едно от най-щедро субсидираните – както с европейски пари, така и от нас. Миналата година то е получавало три пъти по-високи субсидии, отколкото българското земеделие: 55 евро на декар срещу 18-19 за България. Толкова е средното за новоприетите 13 страни, а гърците – три пъти, от които една трета са национални субсидии, две трети са европейски субсидии.

Не зная за какво плачат тези наши приятели, коментира доц. Въто Христов в интервю за предаването на БНР „Неделя 150″ и уточни: През тази година ние ще получим максимума от това, което беше договорирано при присъединяването 2005-2006 година. На почти еднаква използвана земеделска площ ние ще получим 800 млн. евро, а гърците – 2 милиарда – 2,5 пъти повече от България за почти една и съща обработваема площ. Нека да стачкуват, не им отнемам правото, но това да си го правят в страната, а не да нанасят щети на съседни страни и много други европейски страни, които транспортират хранителни стоки.

„Има и друг подтекст на това привилегировано субсидиране на гърците – когато те се присъединиха, ние не бяхме, и за да ни покажат колко са щедри, европейците дадоха на тях. Одобрявам визията на нашия премиер, че той отправи ултиматум към гърците и към правителството, но мисля, че трябва да го предложи писмено и да каже – гърците да платят, но с част от субсидиите, които получават от Европа, и това да бъде директно, а не да тръгне по пътя на съдилища и доказателства. Нека гърците да платят за тази работа, но със субсидиите, които получават. Тогава ще си помислят дали да се качат на тракторите и да се отправят към границата, макар че ще платят с европейски пари“, отбеляза Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *