До края на годината- Златото скача на 1400 долара за тройунция

До края на годината цената на златото ще достигне 1400 долара за тройунция. Това прогнозира д-р Валентина Григорова-Генчева, директор “Злато и нумизматика” във Fibank (Първа инвестиционна банка), цитирана от Investor.bg.

Според нея за последните 6 месеца например златото е загубило само около 2,8% от стойността си в щатски долари, но ако погледнем движението на цените за последните 5 години, стойността му е нараснала с около 12%.

По думите й традиционно златото е най-търсеният от инвеститорите благороден метал. Привлекателно е, че сделките с него са освободени от ДДС, а цената може да се види свободно на много места в интернет пространството. Инвестицията в злато позволява сравнително голяма парична сума да се съхранява в малък обем. Кюлчето от 1 кг например има приблизително размер на мобилен телефон.В момента котировките на международните борси са около 1260 долара.

Междувременно стана известно, че Холандия е направила значителни покупки на злато за пръв път от 1998 г. Страната увеличи запасите си до най-високото ниво от 7 години, показват данни на Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от WBP Online.

Златните резерви на кралството се повишиха до 622 тона или 20 млн. унции, през декември, достигайки най-високите си нива от 2007 г., показват данни на МВФ, публикувани във вторник.

Малко по-различна е конюнктурата при диамантите. Производителят Gem Diamonds Ltd. прогнозира, че ниските цени на скъпоценните камъни, наблюдавани през четвъртото тримесечие на миналата година, могат да продължат и в началото на 2015 г., предаде Reuters. Компанията е оператор и на диамантена мина в Ботсуана. По нейни данни заради по-слабо търсене е намалила добива на диаманти във водещата си мина Летсенг в Африка. Там са били открити 25 525 карата диаманти за трите месеца до 31 декември, което е спад спрямо 28 365 карата през предходното тримесечие.При продажбите през четвъртото тримесечие е постигната средна цена от 2140 долара за карат – под средната стойност от 2603 долара за предишните три месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *