До 4 клас няма да се повтаря дори със слаба оценка за годината, решиха депутатите

Учениците от първи до четвърти клас няма да повтарят, дори да приключат годината с оценка „слаб (2)“. Това одобриха депутатите по време на днешните дебати за Закона за предучилищното и училищното образование, който от миналата седмица се обсъжда на второ четене в пленарната зала.

Учениците в 4 клас, които имат годишна оценка „слаб (2)“ по някой учебен предмет, няма да полагат изпити за промяна на оценката и няма да повтарят, ако сасе обучавали в дневна, индивидуална, самостоятелна, дистанционна или комбинирана форма и възрастта им е съответната за този клас или я надхвърля с не повече от три години.

За учениците, които не са имали добър успех, но продължават нататък в класовете, задължително ще се организира допълнително обучение по време на лятната ваканция при условия и по ред, определени със заповед на директора на училището. При необходимост допълнителното обучение може да продължи и през следващата учебна година например по конкретни предмети, в които детето изостава.

Учениците в последна година в гимназията(12 клас) също няма да повтарят, акоимат годишна оценка „слаб (2)“ по един или по няколко учебни предмета или модула и не са се явили или не са положили успешно изпити за промяна на оценката. Те ще имат право да се явяват наизпити за промяна на оценката неограничен брой пъти, като условията за това ще бъдат записани в държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците.

Децата със специални образователни потребности също не повтарят, решиха още депутатите. По преценка на екипа за подкрепа за личностно развитие за тези ученици в следващия клас може да се разработи индивидуална учебна програма с допълнителни часове по съответния проблемен предмет, като накрая на годината отново получат шанс да вземат изпита и да си повишат оценката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *