Дунав мост 2 с камилски гръб

Испанската FCC ще свърже Видин с Калафат за 38 месеца

Зам.-министърът на транспорта Весела Господинова подписа договорите за строителство и надзор на Дунав мост 2 с Игнасио Руиз Лорея Аранда от FCC (вдясно) и Кристиян Деларш от „Инжероп“ (вляво)

ФОТО БОРИС ЦАНКОВДунав мост 2 ще има камилски гръб, научи „Стандарт“. Това е модерна технология за строеж, която позволява съоръжението да бъде по-гъвкаво и да издържа на вибрации и земетресения. Тя е ноу-хау на компанията, избрана за изпълнител на моста – испанската компания ЕфСиСи (FCC). Вчера официално бяха подписани договорите с нея и с надзорника – френско-английския консорциум „Инжероп-Хай Поинт Рендел“ (Ingerop – High-Point Rendel).

Испанците бяха спрягани за победители още преди Нова година, но от ведомството на Петър Мутафчиев мълчаха до 10 часа вчера. Те спечелиха с най-ниската оферта – 99,96 млн. евро и обещаха 5% отстъпка. Срокът за свързване на Видин с Калафат е 38 месеца. 1 година след това ще се отстраняват дефекти.

Дунав мост 2 ще представлява вантова стоманобетонна конструкция с дължина 1971 м и отвор 180 м. В средата ще има централна мачта, от която ще висят стоманени въжета. Те обаче няма да са застопорени, а ще могат леко да приплъзват, обясниха експерти от Министерството на транспорта. Такъв тип мостове се срещат най-често в Япония, за да издържат на земетръс. Нашият мост ще има по 2 пътни ленти за движение във всяка посока, а между тях – електрифицирана жп линия. За велосипедистите е предвидена двуметрова алея.

6,344 млн. евро ще получи „Инжероп-Хай Поинт Рендел“ за надзор и контрол. Договорът с френско-английския консорциум ще бъде за 51 месеца – 1 месец за мобилизация, 38 – строителство, и 12 – за отстраняване на дефекти.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *