Държавата отпусна 28 млн. лева заеми на общини с блокирани сметки в КТБ

Държавата одобри отпускането на 28 милиона лева под формата на безлихвени заеми за пет наши общини. Това са Бургас, Белица, Айтос, Созопол и Раковски, а техните сметки са блокирани в Корпоративна търговска банка. Финансовото министерство днес отпусна 11 милиона лева безлихвен заем за Бургас. Морската община е най-големият депозант в КТБ с влог от 20 милиона лева.
7,7 млн. лева е отпуснатият заем за Белица, 4,5 милиона за Созопол, 2,8 млн. за община Айтос и 2 милиона лева за община Раковски.
Преди време кметовете на тези общини заявиха, че са заплашени от спиране на европроекти, че имат трудности с плащането на заплати и че дори са заплашени от фалити.
Община Созопол има блокирани около 6.8 млн. лв., които са по проекти към ДФ „Земеделие“, по социални програми, както и за водния цикъл на общината. „Проблемът е много голям”, коментира кметът Панайот Рейзи. Подобни изявления направи и кметът на Белица Ибрахим Палев: „Ако срокът за отваряне на банката се удължи още, ние ще натрупаме много задължения, защото всички парични средства на общината са в този трезор”. По думите му, най-голям е проблемът с няколко европейски проекта: „Става въпрос за 9 милиона лева, които ние нямаме, тъй като общината ни е малка и почти без собствени приходи. По този начин рискуваме да изгубим и самите проекти, а по тях очакваме да се разкрият близо 1000 работни места”.
Местните власти държат около 75 млн. лв. в Корпоративна търговска банка, която е поставена от БНБ под специален надзор. Този режим ще продължи до 20 ноември, реши вчера Управителният съвет на Централната банка.
От Министерството на финансите съобщиха, че се разглеждат постъпили искания за временни безлихвени заеми от още 5 общини, за които има приети решения от общинските им съвети. Това са общините Сливен, Гоце Делчев, Сунгурларе, Симитли и Казанлък. Общият размер на средствата, които се предвижда да им бъдат предоставени, е около 10 млн. лева.
Общините Бургас, Созопол и Белица са с най-големи вложения в КТБ. Други с по-значими суми са Сливен (4.4 млн. лв.), Айтос (4 млн. лв), Казанлък (3.6 млн.лв), Сунгурларе (2.7 млн.лв), Раковски (2.2 млн.лв), Харманли (1.5 млн.лв).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *