Еврозоната излезе от рецесията през второто тримесечие на 2013 г.

Силният растеж в двете най-големи страни в еврозоната, Германия и Франция, помогна на валутния съюз да излезе от рецесията през второто тримесечие на 2013 г., потвърждавайки очакванията за плахо възстановяване, предаде „Ройтерс“. Според данни на Евростат еврозоната е отбелязала ръст от 0.3% в месеците до юни.

Германската икономика е нараснала с 0.7% благодарение на частното потребление и потреблението, отчетено от държавния сектор. Това е най-силният растеж на БВП от началото на 2012 г., като експертите очакваха по-умерен растеж от 0.6 на сто.

Брутният вътрешен продукт на Франция неочаквано е нараснал с 0.5% през второто тримесечие, което е най-силният растеж от първото тримесечие на 2011 г.

Испанската икономика обаче е отбелязала спад от 0.1%, а италианската и холандската – от 0.2%. Португалия излезе от рецесията с увеличаване на брутния вътрешен продукт с 1.1% през второто тримесечие, отчитайки растеж за първи път от над две години.

Спрямо второто тримесечие на 2012 г. с отчитане на сезонните фактори БВП е намалял с 0.7 на сто в еврозоната. През предходното тримесечие показателят се понижи с 1.1 на сто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *