Еврозоната се върна към дефлация през септември

През септември 2015 г. еврозоната отчита спад на потребителските цени на годишна база за пръв път от шест месеца насам, показват предварителни данни на Евростат.

Данните сочат, че през септември във валутния съюз има дефлация от 0.1%, въпреки продължаващата политика на количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ), която стимулира европейската икономика с 60 млрд. евро месечно.

Основната инфлация, която не включва силно волатилните цени на хранителните продукти и енергията, остава непроменена спрямо август – 0.9%. Припомняме, че през август 2015 г. в еврозоната беше отчетен минимален ръст на потребителските цени от 0.1%.

След последното заседание за определяне на паричната политика, проведено през септември, президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че инфлацията в 19-те страни в еврозоната може да се окаже отрицателна през следващите месеци.

Драги заяви още, че въпреки повишените рискове за инфлацията и растежа в Европа, дължащи се на спада на нововъзникващите пазари, ЕЦБ се нуждае от повече време, за да реши дали да предприеме нови стимулиращи действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *