Европейската комисия иска да увеличи правомощията на акционерите

Брюксел подготвя нови реформи във финансовия сектор, които целят да осигурят повече контрол и прозрачност за инвеститорите, съобщава Reuters. Един от основните моменти ще е даване на възможност на акционерите да определят съотношението между възнагражденията на висшия мениджмънт и обикновените служители на публичните компании. Подобни мерки се обсъждат и от регулаторите в САЩ и Великобритания, но предложението на Европейската комисия отива по-далеч, като изисква задължително гласуване по най-чувствителните показатели за възнагражденията.

Проектопредложението, което според Reuters ще бъде представено през следващия месец, прехвърля на акционерите отговорността да определят политиката по възнагражденията на директорите, чрез която се определят максималните нива на заплащането и бонусите. Акционерите трябва да определят съотношението между заплащането на мениджмънта и средната заплата на служителите на пълно работно време, като освен това дават обяснение защо това съотношение се смята за подходящо. Брюксел предвижда и въвеждане на стандартизиране на методите за разкриване на възнагражденията.

Това предложение идва като отговор на т.нар. акционерска пролет от 2012 г., когато компании като Barclays, Citi и Aviva бяха разтърсени от скандали около високите заплащания на ръководството. „Предложението цели създаване на по-добра връзка между заплащането и представянето на директорите чрез подобряване на акционерския контрол“, се казва в проекта.

Ако бъдат приети от страните – членки на ЕС, и Европейския парламент, правилата ще засегнат над 10 хил. публични компании. Проектът предвижда регулиране на независимите консултанти, въвеждане на нови отговорности за институционалните инвеститори и др. Много страни от ЕС може да не приемат положително предложенията, тъй като все още не са въвели изисквания за разкриване на възнагражденията и акционерски контрол.

В момента само десет държави, в това число Великобритания, Холандия, Швеция и Белгия, въвеждат задължителен акционерски вот за възнагражденията. В своята оценка на въздействието от Брюксел аргументират нуждата от промени, като дават за пример Франция, където между 2006 и 2012 г. средното възнаграждение на директорите е нараснало с 94%, а средната цена на акциите е спаднала с една трета. Според предложението акционерите ще трябва да одобряват политиката по възнагражденията на компаниите на всеки три години. Годишните отчети за възнагражденията през изминалата фискална година също така ще изискват одобрението на мнозинството акционери

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *