Европейската комисия: Трябва да изпълним обещанието си и да премахнем таксите за роуминг

Андрус Ансип е настоящ зам.-председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите за единния дигитален пазар и е заемал поста министър-председател на Естония в продължение на девет години. По време на управлението на неговото правителство светът започва да нарича страната му Е-стония заради скоростната дигитализация на управлението и икономиката.На неговата инициатива също така се дължи и репутацията на Естония на „отличник на политиките на бюджетни съкращения“. Когато финансовата криза в ЕС беше в разгара си, правителството на Ансип редуцира държавните разходи и харчовете на правителството, както и размера на министерските заплати. В Естония беше въведен плосък данък от 21%. Икономиката на страната бързо се възстанови, като през 2011 г. отбеляза икономически растеж от 9.6%. В същата година успя да се присъедини към валутния съюз.
____

Андрус Ансип отговаряше на въпросите българската аудитория на живо и онлайн в рамките на първото събитие от поредицата Граждански диалози (Citizens’ Dialogues), проведено в България. Диалозите са инициатива на Европейската комисия (ЕК), в рамките на която лидерите на ЕС провеждат срещи и разговори директно с гражданите в различни европейски градове.

Измежду темите на диалога бяха перспективите пред дигиталния пазар в Европа, електронното гласуване и защитата на потребителските и граждански права в ЕС и България.

„Гражданите в Естония винаги са настоявали за свобода в интернет. Не е задача на Европейската комисия да решава как ще се случи дигитализирането на България. Във всички държави членки на Европейския съюз (ЕС) хората трябва сами да пазят свободата на изразяване и основите на демокрацията“, посъветва Ансип.

„Тъжно е да се констатира, че след толкова много време разчитаме на Европейската комисия да реши проблеми като свободата на словото. Това са наши теми, а не на Брюксел“, добави дигиталният шампион на България Гергана Паси, която беше партньор на Андрус Ансип в гражданската дискусия.

Докога ще има тарифи за роуминг?

Андрус Ансип изрази неудовлетвореност от процеса по премахването на роуминг таксите в ЕС. По думите му, настоящото предложение, което се разглежда в Брюксел е крайно недостатъчно. Обсъжданият модел „5+5+5“, който предвижда 5 минути за разговори, 5 СМС-а и 5 мегабайта интернет в чужбина на цената на тези в държавата на потребителя, не е амбициозен и е нелогичен за европейските граждани. Зам.-председателят заяви, че голяма част от телекомите в страните членки също са изразили подкрепа си за отпадането на роуминг тарифите.

„По време на последните избори за Европейски парламент всички кандидати обещаха премахване на тарифите. ЕК се обяви за премахването им, европейският парламент се обяви за премахването им. Трябва да изпълним обещанието си“, заяви Ансип.

Може ли ЕК да премахне гео-блокинга в интернет?

Ансип заяви, че Европейската комисия (ЕК) активно ще работи за отпадането на ограниченията на дигиталния пазар за стоки и услуги в Европейския съюз (ЕС) на базата на географско разположение на потребителя (т.нар. гео-блокинг). По думите му, гео-блокингът на услуги в интернет е вид дискриминация, която е несъвместима както с принципите на Европейския съюз (ЕС), така и с 21-и век.

„Ако аз се опитам да си купя шоколад в магазина и ми бъде отказано, например защото съм от Естония, това ще бъде огромен скандал. Това обаче се случва онлайн ежедневно – ние казваме „не“ на потребителите. Това ситуация, в която никой не печели“, коментира Ансип.

Бившият премиер на Естония заяви, че работата по законодателството за отпадането на този тип бариери ще започне след като бъде представена стратегията за дигиталния пазар на 6-и май в Брюксел, но процесът би могъл да отнеме години:

„Доставчиците на услуги също са разделени – някои все още подкрепят гео-блокинга. Въпреки това ежедневно аз получавам все повече и повече подкрепа от компании, които са за отпадането му.“

Ще гласуваме ли онлайн?

Андрус Ансип даде като добър пример за Европа електронното гласуване в Естония и изказа мнение, че съхраняването на вота на избирателите в интернет е по-сигурно, отколкото стандартните бюлетини:

„Ако гражданите могат да се доверят на електронното банкиране и оставят парите си да се движат по интернет, защо да нямат доверие в онлайн гласуването?“

„Ако електронното гласуване работи в Естония, защо да не работи и в другите държави членки?“, попита още зам.-председателят и добави, че ЕК няма да се намесва в решението на националните правителства относно системите за гласуване и че всичко зависи от това дали националните правителства и парламенти ще поставят въпроса на дневен ред.

Следващите европейски Граждански диалози ще се проведат в Атина със зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен и в Любляна с комисаря за транспорта Виолета Булц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *