Евросредства вдъхват нов живот в два квартала в Троян

Проектът се осъществява се с финансовата подкрепа на оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., съфинансирана от Европейски фонд за регионално развитие. Проектът е по приоритетна ОС: Устойчиво и интегрирано градско развитие, в рамките на Схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие чрез подобряване на градската среда“.
По проектa се предвижда, превръщането на два периферни квартала, ж.к. „Лъгът“ и ж.к. „Младост“ в атрактивно място за живот, с изградена благоприятна архитектурна среда за хората с увреждания. Помислено е и за децата, които ще се радват на нови детски площадки.
На специална пресконференция в Троян за представяне дейностите и изпълнителите на проекта и по повод подписването на договора кметът на Община Троян Минко Акимов подчерта, че общата цел на проекта е да се подобри физическата и жизнената среда на град Троян, като необходима предпоставка за осигуряване на устойчива и екологична градска среда с по-високо качество на живот и нови възможности за икономическо развитие и социален просперитет. Постигането на тази обща цел ще допринесе за утвърждаването на град Троян като привлекателно място за живеене и като притегателен център за инвеститори и посетители. „Това е един хубав проект, чиито резултатът ще бъде от полза и видим за всички. Проектът ще бъде изпълнен по всички европейски норми и ще е съобразен с изискванията за достъпност на хората с увреждания“, подчерта г-н Акимов.
Община Троян е бенефициент по проекта. Общата му стойност възлиза на 4 721 691.11 лв. От тях 4 013 437.44 лева, съставляващи 85% от общата стойност на допустимите разход по проекта, ще бъдат осигурени от ЕФРР, 471 984.07 лева е частта, която ще съфинансирането от националния бюджет, а 236 269.60 лева ще бъдат осигурени от Община Троян.
Съгласно подписаните договори, строителните дейности ще бъдат завършени в рамките на 7 месеца, тоест до края на годината жителите на кварталите „Лъгът“ и „Младост“ в град Троян ще могат да ползват новите придобивки, обясни на пресконференцията инж. Банко Банков, който е ръководител на проекта от страна на общината.
Реализацията на проекта предвижда изграждане на 3 нови и съвременни озеленени детски площадки, които ще имат включително и соларно осветление, за да могат децата да играят до по-късно. Две от площадките ще са на територията на кв. „Лъгът“, а една в кв.“Младост“. Освен това се предвижда и реконструкция на 7 цели или части от улици – три в кв. „Лъгът“, една в кв. „Младост“, улиците „Мизия“ и „Балкан“ и една от главните артерии на града ул.“Христо Ботев“, която ще бъде реконструирана в частта между ул. „Черковна“ и ул. „Генерал Карцов“. Освен смяна на пътната настилка на въпросните улици, се предвижда и смяна на около 12 000 кв. м смяна на тротоарни настилки и подменя на някои от дърветата, уточни инж. Банков. Проектът касае пряко 15% от жителите на града, а косвено – всички живеещи в Троян.
Освен с представителите на фирмите, които ще реализират строително-монтажните работи, Община Троян подписа договор и със софийските фирми „ЕТ БУЛИ – Любомир Георгиев“, „Виа инженеринг“ ООД и „Пътпроект 2000″ ООД, на които е възложено проектирането и авторският надзор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *