Едва 16 хедж фонда успяха да победят S&P500 през 2013 г.

През 2013 година, белязана от ниска волатилност и силен ръст на фондовите пазари в САЩ и Европа, едва 16 хедж фонда успяха да се справят по-добре от щатския индекс S&P500. На първо място с 84% възвращаемост се нарежда фондът на Лари Робинс от Glenview.

Всъщност повечето от добре представилите се хедж фондове през годината са следвали сходна и доста проста стратегия: вместо да се опитват да хеджират те просто са купували акции и това се е оказало правилната стратегия.

През изминалата година хедж фондовете, независимо от стратегията им, са донесли печалба средно от около 7,4%, което е с 23 процентни пункта под възвращаемостта на S&P500.

Хедж фондовете, използвали стратегията за дълги/къси продажби са спечелили средно по 11%, тези с глобална макро стратегия, тоест всеки, който залага на по-широки макроикономически движения, са имали незадоволително представяне, губейки около 2%, а хедж фондовете със смесени стратегии са спечелили малко под 7%.

През 2014 г. се очакват повече волатилност, както пазарна, така и що се отнася до регулаторната среда. Ето защо може да предположим, че докато глобалните пазари стават все по-слабо зависими от макро фактори, фондовете със стратегия за дълги/къси продажби ще се справят все по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *