Един ход на Обама, който ще промени Америка

Американският президент ще представи в понеделник радикални мерки за намаляването на вредните газове в САЩ. А коментатори определят този ход като кулминацията на неговото управление.

САЩ ще променят своята политика за климата. Много английски и американски медии съобщават, че американският президент Барак Обама ще представи в понеделник мерки, които силно да намалят нивото на отделяния въглероден диоксид от икономиката на страната. Правителството иска по този начин да излезе напред в борбата с климатичните промени.

Според публикациите планът с готвените мерки да се постигнат резултати, които никой президент досега не е постигнал. New York Times определя тази стъпка като „най-силните мерки, които някога американски президент е предприемал срещу замърсяването на климата“. Според изданието именно те могат да се превърнат във връхна точка от управлението на Обама.

Английският Guardian също пише затова, но нито един от двата вестника не назовава конкретна информация затова какво се готви. Според предположенията им обаче Обама иска да намали вредните газове от електроцентралите в страната. New York Times говори за 20 процента, а Guardian за 25.

Именно електроцентралите са най-големите замърсители на въздуха в САЩ – около 40 процента от всички вредни газове. Особено вредни са централите на въглища, които осигуряват една трета от тока за страната.

Още в петък Барак Обама по време на своята реч в Уест Пойнт намекна за сериозни стъпки в посока опазване на околната среда. По думите му, той иска да гарантира, че САЩ ще се включат в глобалния стремеж за спасяването на планетата. „Американското влияние е винаги най-силно, когато даваме добър пример“, каза той. Неговите идеи биха могли да накарат най-големите замърсители като Китай и Индия също да се замислят.

За да изпълни своята цел, Обама обаче ще трябва да приложи един трик. Той се опита още преди четири години да прокара подобна цел, но тогава най-вече с отпора на републиканците в конгреса предложението беше отхвърлено. Сега обаче очевидно е намерил начин – когато предложенията минат през Американската агенция за опазване на околната среда, няма да има нужда от сближаване с опозицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *