ЕК е ужасена от екопроектите ни

„Европейската комисия е загрижена за състоянието на Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС), на езика на комисията това означава, че са в ужас”. Така вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова коментира обясненията на представители на ГЕРБ, че няма доказателства за злоупотреби с европейски средства по водни проекти.

Заместник министър-председателят определи като спекулации твърденията на опозиционни депутати, че става въпрос за проекти от времето на тройната коалиция. „Кой е виновен да връщаме нещата назад, хан Аспарух ли е виновен? Ако ГЕРБ са били компетентни,

трябвало е да спрат обществените поръчки,

които не са по правилата, но не е направено. Европейската комисия иска да сме по-строги”, коментира Златанова. Тя отново каза, че са нагласявани обществени поръчки така, че да ги спечели конкретна фирма. Златанова цитира данни на Агенцията за обществени поръчки, според които в 60% от процедурите има нарушения. „Няма как да се скрием от Брюксел, всичко се вижда. Дано не са ми се обидили представителите на местната власт, но това, което правя, е в името на България, в името на националния интерес и в името на това да не губим пари. Аз не искам България да бъде черната овца”, подчерта вицепремиерът.

Тя обяви, че е готова да покани бившия премиер Бойко Борисов в кабинета си и да му покаже цялата документация, защото

той е бил заблуждаван 4 г.

„Притеснява ни фактът, че от 2011 г. до началото на 2013 г. българските власти отказват да приемат констатациите на одиторите, да променят процедурите и Закона за обществените поръчки, което може да доведе до наказателна процедура срещу България, включително спиране на пари”, каза екоминистърът Искра Михайлова. Тя уточни, че последното писмо от Европейската сметна палата е за нарушения при обществени поръчки за надзор и консултантски услуги по проекти в общините Белослав, Перник и Хисаря.

Санкциите за тях са за около 400 000 лева

До средата на следващата седмица министрите на финансите и на околната среда трябва да излязат с резултати от възложените проверки на дейността на служителите на двете ведомства. Инспекциите проучват причините, довели до опасността от връщане на пари или спиране на цялото финансиране по програмата, която е за около 1,5 млрд. евро.

.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *