ЕК направи „План Маршал“ за шест европейски държави

„Това са изключителни мерки при изключителни ситуации“, коментира председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу. Той определи действията като своеобразен „План Маршал“ за шестте държави.
В изпълнение на плановете си Комисията ще отпусне 2.88 млрд. евро за Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария. С тези средства държавите ще могат да намалят размера на националното съфинансиране, което се изисква при реализацията на проекти със средства от европейските фондове. Участието на ЕС ще бъде до 95%. Приоритетно ще бъдат финансирани проекти в областта на увеличаване на заетостта, инфраструктурата и транспорта.
Целта на Комисията не е да бъде увеличен размерът на фондовете за тези европейски държави, а просто да се получи по-ранно връщане на вложените от националните правителства средства за изпълнение на проектите, получаващи пари от кохезионните фондове, както и от фондовете за развитие, селско стопанство и рибарство.
Предложението на ЕК обаче е временна мярка – тя ще действа докато работят програмите за стабилизиране, които са започнали тези държави.
От Комисията уточниха още, че мерките са трите държави, които получиха помощ от ЕС, които не са част от еврозоната – Румъния, Латвия и Унгария, както и трите членки на валутния съюз, които получиха заем за стабилизиране – Гърция, Ирландия и Португалия.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *