ЕК одобри и ОП „Иновации и конкуренто-способност“

Европейската комисия е одобрила Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за новия програмен период, съобщиха от Брюксел. Средствата по нея са в размер на около 1,39 млрд. евро и ще бъдат инвестирани за развитие на българската икономика. От тях 1,18 млрд. са от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР).

Програмата има за цел да се стимулира икономическия растеж и да се увеличи производителността, предимно на малките и средните предприятия (МСП), допълват от ЕК. Специално внимание е отделено на сътрудничеството между бизнеса и научноизследователските мрежи и на повишаването на предприемаческата активност в България.

Основна роля за постигането на тези цели ще играят финансови инструменти като банкови заеми, гаранции и дялови инвестиции. С програмата ще се финансират и мерки за по-ефективно използване на ресурси в предприятията и за повишаване на тяхната енергийна ефективност.

Основнитеочаквани резултатиса подпомагане на повече от 9 000 предприятия чрез безвъзмездни средства и финансови инструменти и мобилизиране на повече от 1 млрд. евро частни инвестиции. Прогнозите са, че благодарение на програмата ще се увеличи делът на новаторските предприятия и производителността на МСП.

Оперативната програма ще има и принос към намаляването на потреблението на енергия в икономиката.

Основните приоритетина програмата са:

· Технологично развитие и иновации: 250 млн. евро от ЕФРР (21,24% от бюджета);

· Предприемачество и капацитет за растеж на МСП: 593 млн. евро от ЕФРР (50,17% от бюджета);

· Енергийна и ресурсна ефективност на предприятията: 264 млн. евро от ЕФРР (22,35% от бюджета);

· Премахване на пречките в областта на сигурността на доставките: 38,2 млн. евро от ЕФРР (3,24% от бюджета);

· Техническа помощ: 35,4 млн. евро от ЕФРР (3% от бюджета).

Около 25% от средствата по програмата ще бъдат предоставени под формата на финансови инструменти, като например гаранции по банкови заеми и дялови инвестиции.

Очаква се първите покани за представяне на предложения по програмата да бъдат обявени през 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *