ЕК очерта проблемите около усвояването на еврофондовете в България

На посещение у нас е комисарят по регионална политика на Европейската комисия Павел Самецки. Днес той ще се срещне с премиерът Бойко Борисов и ще разгледа строителни обекти в столицата, реализиращи се със средства от европейските финансови институции. Непосредствено преди визитата Европейската комисия разпространи съобщение за проблемите около усвояването на средствата от България.

При ИСПА е на лице изоставане от графиците. Само 30% от плащанията са предвидени навреме и България рискува да загуби значителна част от програмата 880 млн. евро ако не успее да се възползва от наличното финансиране до 31 декември 2010 година, когато ИСПА изтича. За проектите, финансирани от Фонда за регионално развитие и Кохезионния фонд, в съобщението е отбелязано, че напредват, като над един млрд. евро или 23% от предвидените за България пари, вече са отпуснати.
От Европейската комисия цитират изявление на Павел Самецки по повод визитата, в което той подчертава, че България има възможност да използва максимално добре 9,5 млрд. евро, предназначени за нея по различни програми до края на 2013 година.

Финанси

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *