ЕК ще отдели до 100 млн. евро за микрокредитиране на малкия бизнес

До 100 млн. евро от бюджета на Европейския съюз възнамерява да отдели Европейската комисия, за да осигури кредити за хора, стартиращи малък бизнес, съобщи EUbusiness.
По данни на комисията, като се прибавят и средствата от международни финансови институции (като групата на Европейската инвестиционна банка), около 500 млн. евро ще са достъпни за микрокредитиране.
Отпуснатите средствацелят да подпомогнат европейците, които имат проблем да намерят пари за започване на бизнес, защото са твърде млади, безработни или поради кризата в кредитния сектор, породена от световната икономическа криза.
Хората, стартиращи малък бизнес, ще получат и подкрепа под формата на съвети, обучение, както и възможност за евентуално разширяване капацитета на малкия бизнес.
Партията на европейските социалисти (ПЕС) критикува плана за микрокредитиране на малкия бизнес, както и други предложения на ЕК, които са насочени към намаляването на безработицата.
„Ако къщата ви гори, няма смисъл да опитвате да загасите огъня с чаша вода“, е казал лидерът на ПЕС Пол Расмусен, цитиран от EUbusiness. Според него е „малко вероятно микрокредитите бързо да дадат макрорезултати“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *