Емил Хърсев: „Реиндустриализацията” е мантра на европейските социалисти

Сегашната световна икономическа криза не може да се реши по старата рецепта на лорд Кейнс, чрез която държавата, ако харчи повече пари по време на криза, изкуствено ще издърпа икономиката нагоре. Този модел вече не работи, коментира в предаването „Под лупа” финансистът Емил Хърсев, защото сегашната криза се съчета и с криза на държавния дълг на страните в Европа. България е приела конструкцията на валутния борд, което не позволява на правителството да монетизира дълга на държавата, т.е. той да се финансира от Централната банка и да прехвърля тежестта на държавните разходи чрез механизма на инфлацията.

Държавата може да вземе дълг с цел съживяване на икономиката и да строи каквото си поиска, в това число и инфраструктура. Въпросът е дали си заслужава такова задлъжняване, коментира в интервю за „Под лупа” финансистът Емил Хърсев.

Според Емил Хърсев лансираната от правителството идея за „реиндустриализация” на България е куха фраза, вид мантра, която се лансира от европейските социалисти.

Спазване на строга финансова дисциплина, съчетано с подобряване на конкурентноспособността на българската икономика, е пътят, по който тя ще тръгне нагоре, е мнението на Емил Хърсев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *