Ер Франс се отказа от контролния пакет акции на Алиталия

Бордът на директорите на френско-холандската компания „Ер Франс-КЛМ“ одобри разтрогването на споразумението с италианското министерство на икономиката и финансите за закупуването на контролния пакет акции от авиокомпанията „Алиталия“.
Според борда предложеният план за бързо извеждане на „Алиталия“ от кризата е „единствено възможен в момента“. Планът бе разкритикуван от италианските профсъюзи заради съкращаване на 2 100 души от 19 000, работещи в компанията, и прехвърлянето на полети от летището на Милано „Малпенса“ към римското „Фиумичино“, което би довело до фалита на миланското летище.
В официално съобщение на „Ер Франс-КЛМ“ се казва, че сега служителите на „Алиталия“ и профсъюзите ше трябва сами да си отговорят на въпроса „как си представят бъдещето на националния авиопревозвач“.
След като преговорите се провалиха, на 2 април оставка подаде президентът на „Алиталия“ Маурицио Прато. Министерството на икономиката и финансите, което е притежател на държавния пакет акции в компанията, разглежда пътища за излизане от безизходното положение.
Правителството на Романо Проди предложи за продажба 49,9% от акциите на „Алиталия“, която е на ръба на банкрута. Преди това се провали опит те да бъдат продадени на търг. Търговията с акции на компанията на италианските борси е прекратена временно. „Алиталия“ има дългове от 1,3 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *