ЕС е готов да отложи Брексит до юли

Европейският съюз е готов да удължи срока за напускане на Великобритания до юли, ако министър-председателката Тереза Мей не успее да получи одобрение от британския парламент за предложената от нея сделка, пише „Гардиън“, като се позова на анонимен източник от Европейската комисия.

 

 

 

 

 

 

В Брюксел смятат, че с оглед на настроенията в британския парламент Великобритания няма да може да напусне в определения срок – 29 март 2019, и очакват Лондон да поиска удължаване, съобщава вестникът, цитиран от БНР.

Според изданието в такъв случай председателят Доналд Туск ще свика извънреден Европейски съвет, а с колко ще бъде удължен срокът за преговорите, зависи от това какви аргументи ще изтъкне Мей.

„Ако тя оцелее и поиска повече време, за да може парламентът да одобри сделката, срокът ще бъде продължен до юли“, е казал източникът на „Гардиън“.

Той е добавил, че ЕС е готов на ново удължаване и в случай, че има извънредни парламентарни избори във Великобритания или повторен референдум.

Според източника лидерите на ЕС разбират добре какво става във Великобритания и знаят, че сделката не може да стане бързо, тъй като не е ясно какво точно иска правителството в Лондон, информира в.Банкер.

Европейският съюз ще изпрати днес писмо до британското правителство, което съдържа уверения за предпазната клауза за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, предаде Ройтерс, като цитира ирландската национална телевизия Ар Ти И.

Писмото от Брюксел ще подчертае, че предпазната клауза не е предпочитаният от ЕС начин да се избегне въвеждането на твърда граница, но тя не нарушава споразумението от Разпети петък и не е част от прикрит опит на ЕС да анексира Северна Ирландия, съобщи ирландската телевизия, без да цитира източници. В писмото обаче се подчертава, че не може да има предоговаряне на тази клауза.

Британската премиерка Тереза Мей ще направи изявление пред парламента в 15:30 ч местно време, преди депутатите да продължат дебатите си по постигнатото от нея споразумение с Брюксел за Брексит, предаде телевизия „Скай нюз“, цитирана от Ройтерс. Гласуването е насрочено за утре, но се очаква споразумението да бъде отхвърлено.

Според Скай нюз в изявлението си Мей ще наблегне на новите уверения от ЕС за ирландската предпазна клауза, която цели да предотврати въвеждането на граничен контрол.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *