ЕЦБ изгуби доверието на пазарите

В последните две години Марио Драги не прави почти нищо за справяне с кризата. Всъщност абсолютно нищо, като изключим вербалните интервенции. Въпреки това по време на последната си пресконференция той бе притиснат в ъгъла.

Драги не издържа на натискa и отбеляза, че Изпълнителният съвет (ИС) на Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предприеме действия през юни. Изявлението му бе достатъчно, за да смъкне EUR/USD с над 150 пипса, изтъква „Вести“.

Все пак това може да се окаже и една пирова победа. Истината е, че ЕЦБ изгуби доверието на пазарите, тъй като през цялото време обещаваше много, но не правеше нищо. Възможно е и коментарът за юни също да е уловка, чрез която централните банкери да целят спечелване на допълнително време.

Пазарите обаче едва ли ще простят нови празни приказки. „Ако ЕЦБ отново след месец не направи нищо, нашето доверие в тази институция ще бъде напълно подкопано и еврото бързо ще се засили“, посочиха от Deutsche Bank в края на миналата седмица.

С други думи, въпреки че Драги и компания поне засега сравнително успешно манипулират пазара с усмивка, всичко може да се върне като бумеранг върху еврозоната.

Между другото ЕЦБ може да прибегне както до смъкване на основната лихва и отрицателна ставка по депозитите, така и до количествени улеснения. Поддръжниците ще кажат: „Всички големи централни банки минаха през това“. И ще са прави. Въпросът е, че Английската централна банка и Федералният резерв на САЩ вече отиват към приключване на програмите си, докато ЕЦБ тепърва ще въвежда подобни мерки.

Дори и след смелите слова на Драги анализаторите от Deutsche Bank очакват мудно действие от страна на регулатора. По думите им президентът на ЕЦБ неслучайно отново е подчертал, че еврото е класирано на първо място в списъка на тревогите на Централната банка.

По време на скорошна реч в Амстердам Марио Драги заяви, че обменният курс е следствие от монетарните условия. Съответно понижение ще се наблюдава под влияние на традиционните дейности, като например промени в ставките.

Малко по-рано гуверньорът на Германската централна банка и член на ИС на ЕЦБ Йенс Вайдман заяви също, че най-очевидният инструмент за решаване на проблема с валутния курс е отрицателният лихвен процент по депозитите. Важно е все пак да се има предвид, че представители на ЕЦБ многократно се изказаха срещу отрицателните лихви и, както изглежда, мнението им носи някаква тежест.

Според експерта от Goldman Sachs Андрю Уилсън европейската икономика все още ще е много сериозно отслабена, докато ЕЦБ не реши да въведе количествени улеснения. Той обаче уточни, че това едва ли ще се случи преди 2015 г.

Марио Драги обеща да промени паричната политика на следващото заседание. По думите на Уилсън преди ЕЦБ да завърти печатницата вероятно ще видим свиване на лихвите на два етапа. Едва след като базираната във Франкфурт банка осъзнае, че паричната ѝ политика е пълен провал, тогава ще прибегне и до последния си разрушителен танц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *