ЕЦБ: Очакваме силен спад на БВП за края на миналата година

Перспективите пред икономиката на еврозоната продължават да бъдат съпътствани от изключително висока степен на несигурност, смятат ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ). Налице са ясно изразени рискове за понижаване на икономическия растеж, които са свързани главно с евентуално по-силно отражение на сътресенията на финансовите пазари върху реалната икономика, както и с опасения за възникване и засилване на протекционистичен натиск, се казва в ежемесечния анализ на банката за състоянието на икономиката.
Последните икономически данни и информацията от проучвания потвърждават, че еврозоната и основните ѝ търговски партньори изживяват продължителен период на значителен икономически спад, се казва в доклада на ЕЦБ. В същото време външният и вътрешният инфлационен натиск отслабват, което е било в основата на решението лихвеният процент да остане без промяна.
Външното търсене на износа от еврозоната е намаляло, а вътрешните фактори – преди всичко много ниското доверие и затегнатите условия на финансиране – са повлияли отрицателно върху вътрешното търсене. В съчетание с други налични икономически данни за еврозоната това сочи към много негативен прираст на реалния БВП на тримесечна база през последното тримесечие на 2008 г., се казва още в анализа.
Ръководителите на ЕЦБ очакват същественото поевтиняване на суровините, което се наблюдава от средата на 2008 г., да укрепи реалния разполагаем доход и съответно потреблението през следващите месеци. Съвсем наскоро някои данни от проучвания показаха начални признаци на стабилизация, макар и на безпрецедентно ниски нива, но са необходими още доказателства, за да започне да се гледа по-оптимистично на ситуацията.
Последните данни потвърждават, че базовият темп на парична експанзия в еврозоната продължава да се забавя, подкрепяйки оценката за отслабване на инфлационния натиск. В тази насока трябва да се отчете и засилването и разширяването на сътресенията на финансовите пазари от септември 2008 г. насам, които според ЕЦБ имат потенциала значително да засегнат развитието на паричните агрегати.
investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *