Забравете танковете, руската рубла превзема Украйна

Докато колебливото примирие възпира враждуващите фракции в Източна Украйна от преки сблъсъци, руската рубла завладява нови територии и вече на практика е валутата на отцепилите се републики.

В Донецк, най-големия град в зоната на конфликта, супермаркетите продават само в рубли. Билетите за автобуси и трамваи също се плащат с руските пари. Цените на бензина са в рубли. Плащанията в украински гривни стават по текущия за деня курс, пишеBloomberg.

Навлизането на рублата води до това, че размирните региони се изплъзват все по-далеч от властта на Киев. А постигнатото мирно споразумение с посредничеството на Германия и Франция изглежда напълно неспособно да спре разпадането на Украйна. Подобни прецеденти в бившите съветски републики от Грузия до Молдова, показват, че такива промени помагат за утвърждаването на проруските бунтовници.

Отцепническите региони на Абхазия и Южна Осетия, където Русия подкрепя сепаратистите в продължение на години, използват рублата, като основна валута.

Украйна е единственото място в света, където поевтиняването на рублата с 46% спрямо долара през 2014 г., не я направи по-малко привлекателна за потребителите, тъй като гривната загуби 48% от стойността си. Но за разлика от украинските пари, руската валута поскъпна силно през последните месеци.

В отцепилите се региони пенсиите, заплатите в публичния сектор и разходите на бунтовническите администрации се плащат в рубли. От централната банка на Русия отказват коментар, но за всички е ясно, че такива суми няма как да се озоват в Украйна без съдействието на Москва.

За много от местните хора, особено за по-възрастните, това е своеобразно завръщане към годините на щастливото комунистическо минало, когато рублата беше официалната валута на СССР.

Така Русия на практика превзема Източна Украйна, като вместо танкове използва рубли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *