Западът трябва да се освободи от петрола

Петролът трябва да престане да бъде стратегически ресурс, за да се осигури световната енергийна безопасност, счита американският енергиен експерт, директор на Института за анализи на глобалната сигурност Гел Лафт (Gal Luft).

„Петролът трябва да престане да бъде стратегически ресурс, който формира структурата на световната икономика и да се превърне в един обикновен природен ресурс“ – e заявилЛафт, говорейки снощи пред британския парламент. Думите му предава кореспондент на РИА Новости.

Експертът е дал за пример солта, която на времето също е била стратегически ресурс, тъй като е имала важно значение за консервирането на продуктите, производството на сребро и други житейски сфери. Но след това ролята й в списъка на световните ресурси напълно се е променила.

„Защо ние в САЩ и Европа трябва да произвеждаме автомобили, които работят само на въглеродно гориво?“ – задава риторичен въпрос ораторът. Трябва да се вземе пример от Бразилия, където 80% от автомобилите имат възможност да използват различни видове гориво.

„Трябва да осигурим производството на автомобили, собствениците на които ще имат възможност да избират между бензин и спиртните видове гориво – етанол, метанол, бутанол“.

Лафт е напомнил, че за производството на тези видове горива може да се използва въглероден диоксид, срещу който сега се води борба в целия свят. Може също така да се намери приложение на хранителните отпадъци и боклука, на захарната тръстика и на други селскостопански култури, които се отглеждат в много страни на света с топъл климат.

Това са страните на Африка, Латинска Америка, Азия, които „като цяло са настроени позитивно спрямо нас“. Затова има всички предпоставки енергийната политика на Запада да се преориентира от страните на Близкия Изток и Русия към развиващия се свят.

Това би могло да стане един от главните вектори на външната политика на Запада, тъй като може да увеличи благосъстоянието на развиващите се страни и да ги направи ключово звено в системата на глобалната енергийна безопасност за много години напред.

На въпроса, няма ли да пострадат интересите на американските и европейските петролни компании, Лафт е напомнил, че контролираните от тях ресурси съвкупно представляват не повече от 8% от световните запаси.

Основното количество въглеродни ресурси е съсредоточено в ръцете на страни като Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Венецуела, Русия, където те са национализирани и се намират под контрола на държавата. Правителствата на тези страни имат други цели вместо само получаване на печалби, в главите им има геополитически и идеологически интереси.

Според Лафт цените на петрола в обозримо бъдеще ще останат на високо равнище, тъй като страните производители на петрол, особено от ОПЕК, не искат да увеличават производството, а да прибират високи доходи, ползвайки се от изгодната конюнктура на световния петролен пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *