Заседание без вратовръзки ще се състои в Брюксел

Очаква се те да очертаят пътищата за стимулиране на икономическия растеж и заетостта, както и да се сформират по-нататъшни стратегии за Гърция.
Тази среща на върха ще се проведе на фона на продължаващи спекулации за предстоящо излизане на Гърция от еврозоната, които все по-често остават неопровергани. В очакване на резултатите от новите избори там, европейските лидери ще обсъдят възможните сценарии след тях и действията, които ще трябва да предприемат занапред.
Официално темата е икономическият растеж и заетостта. Съветът е неформален и няма да взема решения. Ще се обсъжда обаче почти целият спектър от възможни икономически стимули. В това число са европейските проектни облигации за финансиране на инфраструктура, еврооблигациите за преразпределяне на дълга в еврозоната, по-гъвкавата употреба на парите от еврофондовете, както и увеличаването на кредитния капацитет на Европейската инвестиционна банка. В най-добрия случай след сближаване на позициите днес ще последват конкретни решения в края на юни, когато редовният Европейски съвет се предвижда да бъде посветен отново на работните места и ръстът на икономиките в Европа.
Курсът на единната европейска валута падна в навечерието на лидерската среща в Брюксел с близо цент и половина спрямо нивото ден по-рано. Това показва, че инвеститорите не очакват много от брюкселската среща, коментира анализатор пред Франс прес. Силно влияние върху обменния курс оказаха и коментари на доскорошния гръцки премиер Лукас Пападимос, че рискът Гърция да излезе от еврозоната е реален. Инвеститорите са обезпокоени, че гръцката дългова криза ще зарази и други от еврогрупата и особено Испания, чиито банки са отслабени от лоши ипотечни кредити.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *