Застраховка срещу киберпрестъпления

Най-големият застрахователен пазар в света, този в САЩ, отчете рязко увеличение на компаниите, които се интересуват от застраховка срещу киберпрестъпници, които компрометират сигурността на информацията, а понякога свалят цели корпоративни уебсайтове с цел финансова облага чрез откуп.

Джоф Уайт, който е застрахователен мениджър, отговарящ за киберпространството, технологиите и медиите в Barbican, коментира пред Business Insider, че пазарът за киберзастраховки се е увеличил драматично, като в резултат на това брутните застрахователни премии са се покачили рязко от 2009 г. насам.

През 2012 г. брутните премии по такива застраховки са били на обща стойност 850 млн. долара, а през миналата година са се увеличили до 1.3 млрд. долара. Очаква се през тази година числото да надхвърли границата от 2 млрд. долара, добавя Уайт.

Целият този подем се задвижва от зачестилите киберпрестъпления срещу различни компании. “Забелязваме голямо увеличение в броя на американските търговци, които искат да увеличат застрахователните си лимити.”

Target е точно такава компания, която през септември стана жертва на една от най-изтънчените и координирани кибератаки в може би най-натоварения си ден – Черния петък. Хакерите тогава успяха неправомерно да скимират (свалят информацията) кредитните карти на около 40 милиона клиенти на магазина.

Въпреки увеличението в застрахователното покритие, много английски компании остават изложени на опасност от кибератака. Според държавно проучване през 2013 г. 9 от 10 английски фирми са пострадали от пробив в сигурността на данните си.

“Много компании не смятат кибератаките за нещо опасно, мислейки, че това е проблем на едрия бизнес. Така или иначе, ако използвате електронна поща или притежавате смартфон или компютър, вие поемате сериозен риск,” допълва Уайт.

По ирония на съдбата именно напредналите технологии увеличават риска за бизнеса, казва професор Питър Сомър, експерт по киберсигурността.

“Повечето хора в дадена организация не искат да изостават в технологично отношение, но твърде често изобщо не мислят за усложненията, свързани със сигурността. Ако обърнем внимание конкретно на базираните в облака системи, ще установим, че повечето сделки, които хората сключват, оставят бизнеса им абсолютно незащитен от атаки.”

“В чужбина хората понасят ужасяващи рискове и нямат никаква идея какво биха направили, ако нещо се обърка,” допълва още той.

Сомър е притеснен, че е възможно застрахователните компании да не са подготвени за чакащите ги искове. “Когато стане въпрос за електронни престъпления, има твърде много рискове, които се променят постоянно, което понякога прави невъзможно събирането на доказателства.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *