За дефлацията, или какво губим, когато печелим

Светозар ГЛЕДАЧЕВ, финансов анализатор

Инфлацията в България за месец август е отрицателна, т.е. дефлация от 0.7 %. Какво значи това? Забогатяхме ли? Положително или отрицателно явление е? И показва ли нещо за бъдещето ни? Тези и други въпроси ще разгледаме в статията. В икономиката никоя цифра или показател, не дава сам по себе си информация, достатъчна да опише дадено икономическо явление. Трябва винаги да се съпостави с един или няколко други, за да има някакво значение. Каква информация ти дава това, че даден човек носи обувки 40-и номер? Умен ли е? Красив ли е, мъж или жена, или нещо средно ? Какво е? Така е и с икономическата статистика. Та, че дефлацията е 0.7 %, само по себе си нищо не значи. Но кои са другите данни, които НСИ публикува преди дни?
Шести пореден месец на дефлация (до август), изчислено на база верижни индекси, т.е. спрямо предходния месец и за първи път от ноември 2009 година, почти четири години, изчислено на годишна основа, имаме -2.2 % дефлация.

Това е по-стряскащо. Кое толкова се е намалило? Административно регулираните цени на стоките имат най-голяма тежест в кошницата на цените и влияят най-много на дефлацията. А това са газта, топлоенергията, електроенергията. Газта се намали през пролетта с 4.9 %, но не благодарение на Путин за това. Той я намали на много други страни с много повече проценти.

Тя пак е една от най-високите в Европа по абсолютни цени и най-високата, относително, т.е. спрямо доходите. Това доведе до намаляване не цените на годишна основа на топлоенергията с 9.6 %. За електричеството процентите са 11 % (спрямо август 2012 г.), иначе тока го намалиха само с 4.3 %. Почувствахте ли се по-богати? Цифрите са верни, но чувството, че токът е скъп, си остава. Защото доходите са ниски. Някой да прави нещо за тях? Точно обратното, но ще се почувствува не сега, а след време. Иначе най-много са поевтинели спрямо август 2012 г. доматите – 17.2 %, зелето 15.7 %, дините и пъпешите с 14.4 %, картофите с 14 %, олиото с 2 %. Това е добра новина, защото през лятото това са български стоки, и показва, че се е повишила производителността на труда при тях и само така можем да изместим вносните зеленчуци поне през този сезон. Това е положителната тенденция.

Тази година беше изключително плодородна за зърното, с високи добиви, което доведе до спад в цената на житото с около 40 %. Тя обаче ще се отрази в следващите месеци върху цената на хляба, като се очаква поевтиняване с около 10 %. А дано, ама надали. Сега в този индекс даже има ръст на цената на хлебните произведения. Ако ниските цени на стоките са резултат от намалено потребление, т.е. лишаване от покупки, това води икономиката на страната надолу. В България стокооборотът на дребно се е увеличил с 1 %, което се дължи най-вероятно на ръста в туризма. Така че печелят от дефлацията само тези, които имат сигурни доходи и работа, а безработицата е 12.9 %. В България това за една година назад са най-добре бюджетните служители. Защото първо е сигурна работата им и второ тя стана и доходоносна (без да се вземат в предвид рушветите).

Ако към ръста на заплатите им се прибави и ефектът на дефлацията, то само за 1 година назад те са забогатели с над 10 %. Което по време на криза си е направо дар от Бога. Затова се натискат в партиите, затова тези, които са на власт, не я дават, а другите им я искат, защото става въпрос за пари, за много пари, и то не само за един, а за много партийни членове, които искат да окупират цялата държавна машина със свои хора. Въпреки че правителството няма да издържи дълго, то държавният апарат се подменя не с можещи хора, а с наши и ваши. Затова и бюрокрацията у нас расте ли, расте, защото има икономически интерес за това. Всеки иска да се добере до държавната баница. За какво ли? Та положителният ефект на дефлацията я чувстват само тези, с постоянни или покачващи се доходи, а за безработни и малоимотни няма никакъв или много слаб ефект. Кой губи? Падането на цените води до падане на печалбите. Хак им е на бизнесмените. Така им се пада, ще си кажат повечето хора и ще сгрешат. Човекът, икономиката, пазарът и човечеството се движат от нагони, най-важните от които са АЛЧНОСТ и СТРАХ.

Колкото повече печели един бизнесмен, толкова по-алчен става и му се печели повече, като абсолютно всеки човек, без светците. За да печели, обаче той трябва да инвестира. Спомнете си строителния бум до 2008 година. Построи един обект, започне два, свърши тях – четири, и така, докато балонът се спука. Това се отнася до “реалните” бизнесмени, а не като повечето в България, които седят на държавни, обществени поръчки. Те дори не са бизнесмени,
а част от схеми за източване на държавни и обществени пари.

Нещо като кърлежи на икономиката. Смучат и пият вече готови блага. Като се намалява печалбата на реалния бизнесмен, той има по-малки възможности за развитие, а даже започва да се страхува за парите си и спира да инвестира. Като така влияе на икономиката спрямо мащаба си. Малко или повече, и икономиката забавя или спира да се развива. Точно на това място е България сега.

Но не мислете, че бизнесменът спира да харчи, яде, пие, кара скъпи коли и ходи в чужбина, т.е. всички атрибути на лукса. Напротив, той дори увеличава тези харчове, защото разбира, че е смъртен, и каквото може взема от живота, защото може да няма друг шанс. Намалява личните си харчове и достига стандарт на живот само този, който е пред фалит или вече е фалирал, и то не винаги. Така че спадането или нямането на печалба го отнасят бедните.
Защото има по-малко работни места, по-ниски заплати, повече работа за по-малко пари.

Запомнете:Винаги и във всички случаи го отнасят бедните. Затова в икономическата литература дефлацията винаги е отрицателно явление. За стимулиращо се смята инфлация около 2,2 %. Така че сега относително печелим, но ще видим какво ще загубим. Засега няма нещо кой знае какво страшно, но ако се задържи тенденцията, ако се натрупат външни фактори като забавяне на ръста в Европа, за което има сигнали, може да влезем в дефлационна спирала. Това вече няма да е добре за абсолютно никого, защото в следващ икономически цикъл всичко ще се компенсира с висока или много висока инфлация.
По времето на правителството на Станишев имаше до 16 % инфлация, която вече сте забравили. Така, както намаляването, по сегашния начин на цените на тока, без други мерки ще доведе до рязко вдигане на цените след време.

По прогнози – до 42 %
Шок, който едва ли някой иска. Има много специалисти, които предупреждават сега. Но кой ли мисли за България след време? Важното е да се наядеш и награбиш тук и сега. А за да го направиш трябва да хвърлиш трохи на народа, за да можеш да го правиш на спокойствие и от негово име и дори да убеждаваш, че е в негов интерес. Няма бъдеще за такава държава, която мисли само за днес. Дедите ни са мислили за 20-50-100 години напред, ние мислим за утре. Кажи ми с какъв хоризонт са твоите планове и аз ще ти кажа какъв си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *