Идва ли нов петролен апокалипсис?

След кратка консолидация цените на петрола отново поеха нагоре днес. Контрактите за американския лек суров нефт с доставка през юли поскъпват с 0.36%, до 106.74 долара за барел. А в Лондон еквивалентните договори за сорт Брент с доставка през август печелят 0.13%, до 113.60 долара за барел.

Цените на черното злато не са били толкова високи от 3 години насам, като за последен път подобни нива бяха достигнати през 2011 г.

За поскъпването на петрола влияние оказва най-вече конфликтът в Ирак. Днес сутринта терористите от Ислямска държава Ирак и Леванта нападнаха най-голямата иракска петролна рафинерия.

Въоръжени с картечници и минохвъргачки те са разрушили част от съоръженията и предизвиквайки огромен пожар. Според BBC рафинерията, която се намира на 80 км северно от Тикрит е затворена, а персоналът е евакуиран.

Терористите вече контролират значителна територия в Северен Ирак и заплашват стабилността на целия регион. Фактът, че междувременно те воюват и с правителствените сили в Сирия показва, че групировката представлява опасност за всяка от съседните държави, включително Иран и Саудитска Арабия.

При условие, че забраната за износ на петрол от САЩ остава в сила, а Русия вече увеличи обема на доставките за Европейския съюз, само покачване на добива в страните от OPEC остава като вариант за избягване на нова петролна криза.

Но картелът има сериозни проблеми, породени от недостатъчно инвестиции. В момента 8 от общо 12-те страни-членки произвеждат по-малко петрол от планираното. А изглежда,че Саудитска Арабия няма да може сама да компенсира недостига в случай на пълно спиране на износа от Ирак.

При най-лошия случай – разпростиране на конфликта в целия регион и блокиране на доставките през Ормузкия пролив, през който се превозват около 40% от търгувания в глобален мащаб нефт, цената на черното злато може да скочи до нива над 200 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *