Известен мошеник с нова кредитна измама от името на църквата

На мода е нов вид измама, която залага на вярата в християнското милосърдие, съобщава в. „24 часа“.

Жена се представя за главен секретар и изпълнителен директор в Светият синод на Истинно православна църква* и предлага 10 хил. швейцарски франка безвъзмездна помощ, ако станете член на Вселенската православна църква.
За целта е нужно да внесете такса от 2000 лв.
Офисът на тази „благодат“ е в центъра на София на бул. „В. Левски“ № 68, вх. 2, ет. 3 , ап. 35, но най-много ужилени има от Пловдивско, пише вестникът.
Същата жена предлага и кредит до 50 хил. лв. срещу такса от 1000 лв. Времето за получаване на парите е пет дни. „Само срещу лична карта и трудов договор. Не ни интересуват осигуровки и кредитна история. 100% гарантиран кредит“, гласи оферта.
Лицето, спечелило доверието им, е Илиана Младенова. Дадени са и телефони за връзка с нея. Жената раздава визитки, на които пише „Светият синод, Истинно православна църква“, има и адрес.
За по-голяма убедителност показва и изходяща заповед от синода, в която предстоятелят на църквата архиепископ Данаил я назначава не на една, а на четири длъжности – главен секретар, изпълнителен директор, завеждащ отдела „Връзки с обществеността“ и икономическия ресор към ИПЦ.
Вечерта преди уречения ден, в който трябва да бъде изплатена сумата обаче, Младенова се обажда и обяснява, че поради появил се проблем, парите няма да бъдат дадени, но таксата ще бъде върната. На следващия ден офисът е празен, телефоните не отговарят, а парите за таксата – изчезнали.
Паяжината от примамливи оферти от същия адрес и лице продължават и в интернет. Там Младенова дава заем от 5000 лв. до края на деня срещу такса от 600 лв. Или пък продава действаща фирма с договори за шведска козметика и без задължения.
„Потърпевши хора ни информираха в средата на септември. Адвокатът ни отиде в София и сезира прокуратурата. Отделно заведохме жалба в окръжните прокуратури в Пловдив и Хасково. Искаме разследване на случая с Илиана Младенова,“ казва секретарят на митрополит Данаил – отец Радослав.
Според него в основата на тези измами е бившият свещенослужител Тоньо Иванов Тонев, когото тяхната църква низвергнала преди година.
Според отец Радослав, след като бил изгонен, Тонев обрал църквата в с. Узунджово: „задигнал бе парите, иконите и цялата църковна утвар“.
Документът, който измамените получавали, е с фалшив печат на църквата, фалшив подпис и ЕГН на митрополита. „Злоупотребили са по брутален начин, не е само гаврата с църквата. Затова подадохме жалба в прокуратурата“, обяснява свещеникът.
Измамата била разкрита, когато жена от Пловдив се усъмнила, че някой раздава хиляди левове без нищо и потърсила съвет от главния секретар на Светия синод – Стобийския епископ Наум.
Тоньо Иванов Тонев е бил ръкоположен като отец Антоний от покойния Русенски митрополит Софроний, после отива в синода на Инокентий и оттам – в Истинно православната българска църква.
Има регистрирани две фирми със седалище във Варна – „Православни приюти – Христос спасител“ и „Тодон-Комфорт“. Управител е на още две други – „Реформирана православна църква“ и „Дидо – Даниел Марчев“ в с. Узунджово, показва справка в информационната система ДАКСИ.
„Страшно долен измамник. Подвизите му са гнусни, карал е старците от приюта в Узунджово да просят храна по къщите, докато той прибирал парите от дарители“, казва за него отец Радослав.
Тази пролет – половин година откакто попът бе низвергнат, Тонев успя да продаде шест товарни автомобила, взети на лизинг от „Марс ауто“. Представял се за съдружник в автокъща и давал на купувачите ключовете на камиони и бусове само малките талони срещу капаро. Обяснявал, че големите талони ще получат, като се върне съдружникът му от чужбина. От доверчивите Тонев прибрал над 17 хил. лв. капаро, а автокъщата завлякъл с 52 хил. лв. Има и влязла в сила условна присъда за измами в Елхово и Чирпан.
На интернетстраницата на БНБвсеки може да провери дали фирмата, която му предлага кредит, има право да извършва тази дейност.
––

*Истинно православна българска църква е регистрирана през 2007 г. Седалището на нейния митрополит Данаил е в Пловдив. Той е бивш член на т.нар. алтернативен синод на Инокентий и се смята за негова издънка.
Не приемат, че са разколническа структура, защото не общува с Българската православна църква на патриарх Максим и не претендира за нейното име или собственост, за което се бореше Инокентий. Минава за старостилна, тъй като иска връщането на стария стил. Управлява се от архиерейски синод. Няма статут на патриаршия и не претендира и за автокефалност, пише „24 часа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *