Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви до 19,5 млрд. евро

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се е свил през май, показаха последните данни на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Балансът по текущата сметка на валутния съюз показа излишък от 19,5 млрд. евро през петия месец на годината в сравнение с ревизираните нагоре 21,6 млрд. евро през април. Всички данни са на сезонно изгладена база, пише WBP Online. Пазарният консенсус бе заложил на резултат от 23 млрд. евро.

Резултатът отразява излишъка на стоки (13,8 млрд. евро), услуги (13 млрд. евро) и печалби (1,7 млрд. евро), които са били частично компенсирани от дефицита по текущите трансфери (8,9 млрд. евро).

Други данни показаха, че сезонно изгладеният излишък по текущата сметка за последните 12 месеца е достигнал 234,2 млрд. евро през май в сравнение с излишъка от 191,7 млрд. евро година по-рано. Той е бил резултат от увеличението на излишъка при стоките (от 138,4 млрд. евро до 173,9 млрд. евро) и услугите (от 97,7 млрд. евро до 119,3 млрд. евро) и е бил частично компенсиран от спада в излишъка при печалбите (от 66,8 млрд. евро до 59,8 млрд. евро) и увеличението на дефицита за текущи трансфери (от 111,2 млрд. евро до 118,9 млрд. евро).

Измерителят е от решаващо значение за дългосрочното доверие на инвеститорите и търговските партньори. Положителното салдо по текущата сметка показва, че регионът е нетен кредитор за останалата част от света.

Междувременно сезонно неизгладената мярка за нетния поток на текущите сделки, включително стоки, услуги и лихвени плащания на входа и изхода на валутния блок, спадна до 8,9 млрд. евро в сравнение с ревизираните нагоре 18,8 млрд. евро в предходния месец. Пазарният консенсус бе заложил на ниво от 16,2 млрд. евро.

„Данните от Европа за платежния баланс през май се очаква да покажат още един стабилен излишък по текущата сметка, но ние ще се фокусираме главно върху данните за портфейлните инвестиции“, посочиха преди представянето на статистиката от BNP Paribas.

Френската банка ревизира становището си относно възможността ЕЦБ да предприеме нова порция стимули. „Изпаряващите се перспективи за количествено облекчаване може да доведат до натиск за разпродажби на дълга на периферията… Оставаме на къса позиция при EUR/USD, търсейки пробив под 1,35“, посочиха експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *