Израел ще ускори строителството в Западния бряг, преди временно да го замрази

Израелският премиер Бенямин Нетаняху има намерение да ускори строителството в окупирания от Израел Западен бряг, преди да го замрази частично и временно. Нетаняху обмисля да даде зелена светлина за изграждане на стотици допълнителни жилища в израелските селища на Западния бряг, преди да обяви мораториум върху строителството за 9 месеца.

При това мораториумът ще се отнася само до изграждането на нови жилища в колониите на Западния бряг, където живеят около 300 000 евреи. Той няма да засегне 2500-те проекта, които имат разрешително, нито държавните учреждения или еврейските квартали в Източен Ерусалим, където живеят около 200 000 израелци.

Временното замразяване на строителството ще стане по настояване на Вашингтон и на палестинците, които го поставят като условие, за да се върнат на масата за преговори с израелците. След като обяви мораториума, Израел ще получи правото да отвори търговски представителства в Катар, Оман, Тунис и Мароко.

Според главния палестински преговарящ Саеб Еракат обаче плановете на Нетаняху да ускори строителството на Западния бряг, преди да го замрази временно, са напълно неприемливи.“Единственото, което ще бъде замразено след тази новина, ще бъдат преговорите за мир“, предупреди Еракат.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *