Икономистите прогнозират рецесия в САЩ

Американските икономисти от Националната асоциация за икономическо развитие (National Association for Business Economics) са разпространили новата си прогноза за икономиката на САЩ в краткосрочен план. Те са станали още по-песимистично настроени и предупреждават за възможността от рецесия в близките няколко месеца.
Около 30% от интервюираните икономисти очакват Брутният вътрешен продукт на САЩ да отбележи отрицателна стойност през първата половина на 2008 г., докато останалите са на мнение, че ще има ръст, но той няма да превишава 1% на годишна база. През януари, процентът на най-песимистично настроените икономисти (очакващи рецесия през първото полугодие) бе едва 10%.
Определението за рецесия е най-малко две последователни тримесечие на отрицателен икономически растеж, а за последно такъв период в САЩ бе наблюдаван през ноември 2001 г.
Според експерти от асоциацията, най-голям проблем за американската икономика представлява по-слабото търсене на стоки и услуги от потребителите в САЩ. Това според тях е сигурен знак за наближаваща рецесия в идните месеци. Администрацията на президента Буш упорито отказва да признае наличието на рецесия, въпреки че финансовият министър Полсън заяви, че икономиката се е „свила рязко“.
„Седемдесет процента от хората коментират, че са по-песимистично настроени от преди три месеца“, споделят от националната асоциация.
В същото време 66% от интервюираните са изразили притеснение от по-високата цена на материалите нужни за производство, като за това се обвиняват най-вече спекулативно водените пазари на стоки и суровини. Голям процент хора се притесняват и от трудно достъпните и скъпи кредити.
Според анкети проведена сред работодателите, излиза че 34% от тях очакват да наемат още персонал през следващите шест месеца, докато 23% очакват да съкратят част от служителите си.
Очакванията за рецесия не позволява на компаниите да увеличават цената на стоките и услугите, които предлагат. В тазмесечната анкета на Националната асоциация за икономическо развитие, едва 34% от запитаните мениджъри са отговорили, че очакват да вдигнат цените през следващите месеци, в сравнение с 47% през януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *